Няма хакерски пробив в сайта за прием в детски градини
Няма хакерски пробив в сайта за прием в детски градини / netinfo

Причината за свръхпретоварването на електронната система за записване на деца в столичните детски градини е злонамерен опит за блокиране на обслужването. Това заяви Цветан Алексиев, изпълнителен директор "Сирма груп" - компанията, създател на сайта за електронна регистрация.

Всички данни, които са постъпили на адреса, са ненакърнени, подчертаха от компанията. Виртуалната опашка, която се получи на 4 февруари, няма да се повтори, увериха от фирмата. Оттам изключват хакерската намеса да е умишлено действие на техни конкуренти.

Не е имало пробив в сигурността въпреки атаките на хакери, съобщи още Алексиев. От "Сирма Груп" са категорични, че всички родители са имали равен достъп и са изпитвали еднакви затруднения при записването на техните деца. Системата е работила постоянно и повече от 80 на сто от родителите са се регистрирали в рамките на шест часа. Само седем процента от всички потребители обаче са били легитимни, показват разчетите на фирмата.

Друга причина за претоварването е, че няколко души са се опитвали да запишат едно и също дете. Оценяваме атаките за злонамерен пробив като престъпление срещу родителите, заяви още Алексиев. Няма 100 процентна гаранция, че случаят няма да се повтори, като за целта трябва да бъдат променени основни регламенти при регистрацията, коментираха още от фирмата. Има различни технически възможности, които обаче са много скъпи и трябва да бъдат съгласувани със Столична община, обясни Цветан Алексиев.

307 родители са подали оплакване, че позициите им при кандидатстване са били разместени и ще бъдат уведомени за възстановяването на реда, обясниха от "Сирма Груп".