Няма данни, уличаващи Свинаров в престъпление по сделката „Пилатос”
Няма данни, уличаващи Свинаров в престъпление по сделката „Пилатос” / netinfo

Няма данни, които да уличават бившия министър на отбраната Николай Свинаров в престъпление за сделката със самолетите „Пилатос”. Това съобщи главният прокурор Борис Велчев. До края на май експертиза ще покаже има ли престъпление.

Досъдебното производство за сделката е образувано на 27 януари тази година и се разследва целият период – от 5-и декември 2003 година, когато е подписан договорът за покупка на шест учебно-транспортни самолета и един за специални цели от швейцарска фирма до 2005 година, когато сделката е финализирана от Министерството на отбраната и са извършени плащанията. МО е платило 33200 евро, а договорът е подписан от съветник на Свинаров и после преподписан от него.

Досъдебното производство се води по текста за длъжностно престъпление срещу неизвестен извършител, с цел набавяне на имотна облага. Назначена е експертиза, която трябва да прецени дали сделката е неизгодна, обясни главния прокурор. До 27 май експертите трябва да кажат има ли разлика между платената цена и действителната цена на самолетите. Според експерти реалната цена на седемте самолета е около 14 млн. долара. На този етап няма данни, които да уличават бившия министър на отбраната Николай Свинаров в престъпления, заяви Борис Велчев.