Няма данни дали ирландското месо, засечено у нас, е преработвано
Няма данни дали ирландското месо, засечено у нас, е преработвано / БГНЕС

Все още няма официални данни дали част от 60-те тона свинско месо от Ирландия, засечени в България, са били преработвани тук. Това съобщи директорът на Националната ветеринарно-медицинска служба Йордан Войнов. По думите му вероятността част от това месо да е попаднало в търговската мрежа е твърде малка, но превантивно се правят проверки и в магазинната мрежа. Очаква се до утре на обяд да приключи проверката на всички месопреработвателни предприятията у нас.

Йордан Войнов съобщи, че към днешна дата са проверени 112 складове за търговия на едро и около половината месопреработвателни предприятия у нас. Засега обаче няма данни за преработено ирландско месо. „Има насочено към предприятия за преработка, но пак казвам, срокът е съвсем кратък – вносът е от 1-2 декември, понеделник беше 8-ми. Няма как да стане тази трансформация”, обясни Войнов.

Служители от Националната ветеринарномедицинска служба проверяват за ирландско свинско месо всички големи хипермаркети. Обхванати ще бъдат и по-малките магазини, успокои Йордан Войнов. „По системата за проследяемост ние можем да стигнем до ниво магазин, всякакъв магазин, защото тези магазини пазаруват от месопреработвателно предприятие или хипермаркет”, допълни шефът на НВМС.

Пробите взети от засеченото ирландско месо у нас ще бъдат изпратени за изследване още в сряда до референтна лаборатория от Европейската общност в Брюксел или Холандия.