Няма да правим чистки при управлението на европейските програми, заяви Златанова
Няма да правим чистки при управлението на европейските програми, заяви Златанова / снимка: БГНЕС, архив
Няма да правим чистки при управлението на европейските програми, заяви Златанова
66464
Няма да правим чистки при управлението на европейските програми, заяви Златанова
  • Няма да правим чистки при управлението на европейските програми, заяви Златанова

Европейските пари за саниране на панелните жилища може да бъдат повече в следващия програмен период 2014 - 2020 г.

Това съобщи ресорният вицепремиер Зинаида Златанова.

И в момента в ОП „Регионално развитие" има приоритетна ос за саниране на жилищата, която предполага съфинансиране до 50 на сто. Идеята е в следващата оперативна програма делът на европейско съфинансиране да бъде по-голям, защото въпреки че в момента сградите могат да си възстановят половината от парите за саниране, сумите остават много високи за собствениците на имоти в тях и това води до недостатъчно усвояване на средствата.

Възможността бе обсъдена по-рано през деня със столичния кмет Йорданка Фандъкова, но Зинаида Златанова бе категорична, че оперативните програми се пишат за всички, а не само за столицата.

Друг проблем, по който се работи, са т.нар. „бели петна" - това са села в близост до големи градове, които не могат да получат финансиране по Програмата за развитие на селските райони, но не могат да кандидатстват и по програмите за изграждане на градска инфраструктура.

Обмисля се за тях да се отворят част от схемите, достъпни за градските райони, с изключение на изграждането на ВиК и пътна инфраструктура.

„Дефиницията за селския район я оставяме каквато беше в сегашния програмен период, защото ми се струва най-доброто, което е измислила България до момента. „Белите петна" ще бъдат покривани от ОП „Регионално развитие", като за тях ще бъдат допустими определени мерки - социална инфраструктура, образователна инфраструктура, градски транспорт и мерки за икономически растеж. Няма да бъдат допустими ВиК и общински пътища, т.е. там инвестиции ще има", допълни Златанова.

Тя бе категорична, че няма да се правят „чистки" в управляващите органи на европейските програми.

Вицепремиерът припомни, че с идването на ГЕРБ на власт абсолютно всички ръководители са сменени, като най-големият проблем е бил в земеделското министерство.

В резултат на честите смени в ресора при предишните управления, през май се е наложило екипът да започне изцяло наново написването на новата програма за земеделските райони. Най-напреднала е работата по новата програма за регионално развитие.