Няма да намаляват цените на клиничните пътеки
Няма да намаляват цените на клиничните пътеки / netinfo
Няма да намаляват цените на клиничните пътеки
80400
Няма да намаляват цените на клиничните пътеки
  • Няма да намаляват цените на клиничните пътеки

Цени на клиничните пътеки, по които Здравната каса заплаща на болниците, няма да се намаляват. Това е общото решение, около което се обединиха ръководствата на касата и на Лекарския съюз, по време на среща този следобед.

Двете страни обаче не успяха да изнасят какви ще са мерките, които касата ще предприеме, за да икономиса средства в бюджета си. Това се налага, тъй като се очаква фондът да завърши годината с дефицит от порядъка на 200 млн. лева.

От институцията предложиха от парите за болниците да се извадят клиничните пътеки, които се отнасят до заболявания на кожата, очите, ушите, носа и гърлото. Лекарите все още не са решили дали ще подкрепят това предложение.

Идеята за намаляване на цените на клиничните пътеки, с цел икономия в бюджета на касата, повече няма да се коментира. Това стана ясно от думите на председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев след срещата, която лекарите проведоха с касата.

„Това не коментирано изобщо и общото желание на Надзорния съвет на НЗОК с оперативното й ръководство и Българския лекарски съюз. И двете страни определено са на мнение, че не би трябвало и не сме коментирали изобщо тенденция към намаляване цените на клинични пътеки”, обясни той.

Коментирано е обаче желанието на Здравната каса да извади клинични пътеки и процедури от болничната помощ. Очаква се експерти от лекарския съюз да помислят върху това предложение и на следваща среща с ръководството на касата, да оповестят решението си.

„По този въпрос се споразумяхме до 22 юни експерти от страна на БЛС чрез бордовете по специалности, чакаме предложения от Касата, заедно с нашите експерти да процедираме от медицинска гледна точка кое е възможно и кое не е. на 22 юни отново заседание на УС на Българския лекарски съюз и надзора на НЗОК. След това ще имаме възможност да отговорим на всички въпроси, ако изобщо се стигне до такава дейност”, коментира д-р Грозев.

От касата съобщиха, че около 100 клинични пътеки и процедури могат да бъдат извадени от парите за болниците, тъй като за лечението по тях не се изисква болничен престой.