Няма да купуваме заедно изтребители с Румъния
Няма да купуваме заедно изтребители с Румъния / netinfo

Предложението България и Румъния да закупят съвместно многоцелеви изтребители за своите армии не може да се реализира през следващите две години. Това каза министърът на отбраната Веселин Близнаков в авиобазаГраф Игнатиево”, където гостува за среща с деца от пловдивски социални домове по случай празника им 1-ви юни. Ресурсът на българските самолети МиГ- 29 е по-дълъг от този на румънските и ние все още имаме време.

Доставката на бойни самолети не може да стане за година две и ние трябва да мислим за това.

Втората причина е, че се изисква сериозен финансов ресурс и съответното политическо решение, обясни министър Близнаков. Голяма част от напусналите армията кадрови военнослужещи са сержанти и офицери, които са навършили необходимия стаж или заради щабни реорганизации не са пожелали да се преместят в други гарнизони. Останалите са кадрови войници, които са изпълнили договорите си и не са пожелали да ги преподпишат. Това е нормален процес, който ще продължава и занапред, каза началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков.

Нов договор за модернизация на бойните ни хеликоптери ще бъде сключен до края на годината. След разтрогването на отношенията с израелската ”Елбит Системс”, която не изпълни ангажиментите си, военното министерство продължава проучването на фирми, които могат да изпълнят поръчката за преоборудването на вертолетите. Това ще стане с активното участие на руската страна, която е производител на машините, съобщи пред Дарик генерал-лейтенант Симеон Симеонов, командващ ВВС.

Пред своите гости от Домовете за деца, лишени от родителски грижи, пилотите от авиобаза „Граф Игнатиево” извършиха демонстративни полети с МиГ- 21 и МиГ- 29, които изпълняват задачи в рамките на системата за бойни дежурства ”Еър Полисинг” (“Въздушна полиция”).

Други новини от Пловдив