Няма да извозват бали в Горни Богров
Няма да извозват бали в Горни Богров / Sofia Photo Agency
На площадката в Горни Богров няма да се извозват балирани отпадъци, това каза за Дарик радио изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков. Той поясни, че теренът в Горни Богров е за временно съхранение на боклуци, което не задоволява кметството.

Герджиков каза, че се е получило неразбиране на думите на заместник-кмета по екологията Мария Бояджийска от вчера, че когато до няколко дни се изчерпа квотата за извозване на софийски отпадъци в сметищата на Пловдив и Карлово, балите ще се насочат към площадката в Горни Богров.

Вчера след работна среща със заместник-министъра по околна среда Чавдар Георгиев Бояджийска конкретизира, че е готова първата клетка на площ от 20 дка в Богров, а цялата площ на площадката била около 100 дка и капацитетът й бил за 400 000 бали. Днес обаче Минко Герджиков категорично отхвърли възможността за складиране на балиран боклук в Горни Богров, където пък вече се появиха сигнали за гражданско недоволство и подготовка за протести. Според Герджиков общината търси трайни варианти за решаване на проблема. „Освен завод има и други варианти, но сега не сме готови да ги оповестим”, каза той.

Евентуално подписване на анекси към договорите за извозване на отпадъци към Пловдив и Карлово от новоизбраните им управници и временния столичен кмет без решение на общински съвет не може да се случи, поясни още Минко Герджиков. „Ако се върви в тази посока трябва да се изчака сформирането на Столичния общински съвет, който да разгледа въпроса”, каза той. В същото време обаче намекна, че може да се преговаря за използване от столицата на предстоящия да заработи след около 6 месеца завод за преработка на отпадъци в село Шишманци и добави, че все още има десетина дни, преди да се изчерпи договореното количество боклуци за транспортиране в сметищата на Пловдив и Карлово.