Няма да има проблем с инсулина след 1 юни
Няма да има проблем с инсулина след 1 юни / снимка: shc.hu
Няма да има проблем с инсулина след 1 юни
19843
Няма да има проблем с инсулина след 1 юни
  • Няма да има проблем с инсулина след 1 юни

Всички видове инсулин на фармацевтичната компания „Ново нордиск" ще продължават да се заплащат от здравната каса и диабетиците няма да има нужда да променят режима си, съобщиха от Министерство на здравеопазването. По време на преговорите между ведомството и фирмата е договорена цена, която да удовлетворява и двете страни.

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев, почерта че всички видове инсулин на фирмата „Ново нордиск" ще бъдат 100 процента платени от здравната каса. По думите му количеството от инсулина е предвидено да стигне за десетки години: „На много хора не им се ще този списък да влиза в действие, защото той понижава цените, но той ще влезе".

В новия лекарствен списък са включени и медикаментите за множествена склероза и епилепсия, за които имаше съмнение, съобщи за Дарик председателят на Комисията по Позитивния лекарствен списък проф. Йорданка Узунова. Остава въпросът дали здравната каса ще се справи за три дни да настрои софтуера си за работа с новия списък, който трябва да влезе в сила от 1 юни. Не е ясно и дали след няколко месеца няма да свършат парите за лекарства в касата, защото в новия списък влизат повече и по-скъпи лекарства от миналогодишния, а бюджетът е същият. Попитана дали има такава опасност проф. Узунова отговори:

Тогава да лекуваме със светена вода пациентите, защото са най-евтини.

Въпросът е дали няма да свършат парите по средата на годината.

Tе на медицината кога са стигали? Никога. Но касата е тази, която трябва да оценява медикаментите по тяхната стойност, терапевтично действие, а не да се съобразява с бюджетите.

В закона за лекарствените продукти в хуманната медицина е записано, че комисията, която изработва списъка, трябва да се съобрази с бюджета на касата.