Няма да актуализират бюджета на НЗОК, разплащат на болниците до 80%
Няма да актуализират бюджета на НЗОК, разплащат на болниците до 80% / снимка: БГНЕС, архив
Няма да актуализират бюджета на НЗОК, разплащат на болниците до 80%
67733
Няма да актуализират бюджета на НЗОК, разплащат на болниците до 80%
  • Няма да актуализират бюджета на НЗОК, разплащат на болниците до 80%

Бюджетът на Здравната каса за тази година няма да бъде актуализиран. Финансовата институция ще разплати на болниците за месеците октомври и ноември само 80% от полагащото им се. Остатъкът, който се очаква да бъде в размер на 90 млн. лева, ще бъде платен от бюджета на касата за следващата година. Това е решението, взето тази вечер, на извънредно заседание на Надзорният съвет на касата, съобщи зам. финансовият министър и председател на надзора Людмила Петкова.

Между 80 и 90 млн. лева се очаква да бъде дефицитът на Здравната каса, с които тя ще влезе в следващата финансова година, обясни Петкова. Тя припомни, че новата бюджетна година започва през декември и тогава се очаква Касата да разполага със средства, с които да плати на болниците.

Актуализация на бюджета не решение, тъй като би увеличила дефицита на Касата, смята още Петкова. Заместник финансовият министър обаче увери, че което остане неразплатено на болниците през 2013-а, ще бъде платено през януари 2014 г.

Продължава да се търсят мерки, с които очакваният дефицит да бъде намален. Една от възможностите за това е да се повиши събираемостта на здравните вноски. Колкото по-голяма сума е разплатена тази година, толкова по-малко тя ще тежи на следващия бюджет на Касата, допълни Петкова.

Иван Димитров, който представлява пациентите в надзорния съвет, изрази недоволство от взетото решение. Той уточни, че не вярва, че ще бъде изпълнено това, което е обещано, поради простата причина, че „никъде го няма черно на бяло”.