Няма безапелационни доказателства по делото САПАРД
Няма безапелационни доказателства по делото САПАРД / снимка: Sofia Photo Agency
Няма безапелационни доказателства по делото САПАРД
26307
Няма безапелационни доказателства по делото САПАРД
  • Няма безапелационни доказателства по делото САПАРД

Софийският градски съд приключи съдебното следствие по делото срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков, обвинени в пране на пари по програма САПАРД. Това стана след като съдът отказа да разпита ключови, според прокуратурата, свидетели от Германия и Швейцария. Така пледоариите по процеса започват на 15 март.

Прокуратурата настоява до последно за разпит на чужденците, тъй като германците са с условна и ефективна присъда за злоупотреби с европарите, а швейцарците се разследват по същите обвинения. Защитата на подсъдимите изтъкна, че питанията не са свързани с настоящото производство, а вече са задавани по друго дело срещу Марио Николов за източване на средства по програма САПАРД, което е далеч от своето приключване.

Тъй като едно и също престъпление не може да се разглежда в две наказателни производства, магистратите отхвърлиха искането на обвинението. Наблюдаващият прокурор Андрей Андреев коментира, че с това възможностите на прокуратурата за доказване на престъплението са изчерпани: „Нашите искания в самото начало бяха свързани с неизпълнение на съдебна поръчка, която самият съд допусна в миналото съдебно заседание. Ние просто искахме да се изпълни и предложихме различни варианти за това. Както видяхте съдът не го допусна. Оттук нататък ние трябваше да осмислим стратегията си. Оттук насетне е въпрос на преценка по същество. Ние нямаме друга възможност да събираме доказателства".

Съгласно обвинението престъпната схема е включвала внос на стари машини за месообработка от чужбина, които впоследствие се декларират като нови, а после срещу тях се получават и пари по програма САПАРД. Така са били изпрани близо 7, 5 милиона евро от европейските пари. До този момент обаче пред съда не са представени безапелационни доказателства, които да уличават подсъдимите в престъплението.

Прокуратурата отказа да коментира дали това означава, че през март те ще бъдат оправдани от първоинстанционния съд.