Няколко града в страната се бориха с рекордни горещини
Няколко града в страната се бориха с рекордни горещини / Снимка: Sofia Photo Agency
Повечето синоптични станции в Дунавската равнина в 18.00 ч. отчетоха най-високите температури, измерени на тази дата за 100-годишен период на синоптичните наблюдения. Това съобщи Пенка Илиева, дежурен синоптик във филиала в Плевен на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Температурни рекорди са регистрирани в Плевен, Ловеч, Велико Търново, Кнежа, Видин.

В Плевен в 18.00 ч. термометърът на сянка отчете 38.7 градуса, със 7 десети повече от най-високата температура, измерена досега - през 1974 година. В Ловеч беше регистрирана температура 39 градуса, при досегашни 37.5 през същата година; в Кнежа - 39.1 градуса при 38.6 през 1973 г.; във Велико Търново - 40.3 градуса, със 7 десети повече от досегашните 39, измерени през 2001 година. Във Видин - 39.5 градуса, при 36 градуса през 1973 година.

Само във Враца и в Монтана термометрите не "достигнаха" абсолютните максимални температури, регистрирани за този ден от началото на синоптичните наблюдения, уточни Илиева. От 19 юли във Враца започва да работи подкрепителен пункт за помощ на пострадали от горещината граждани, който ще се намира в градинката пред пощата. Инициативата е на Областния съвет на БЧК поради необичайно високите температури и прогнозата за много топли дни и през новата седмица.

В най-горещата част на деня от 11.00 – 15.00 часа доброволците на Български Младежки Червен кръст ще подкрепят нуждаещите се с чаша студена минерална вода. Гражданите ще имат възможност да измерят своето кръвно налягане и при нужда да бъдат консултирани от медицински специалист.

Заради горещините в Пловдив дванадесет души са колабирали, съобщaват от Центъра за спешна медицинска помощ в града. Хоспитализирани без опасност за живота са били мъж и жена с хронични сърдечни заболявания. Останалите пострадали са предимно млади хора на възраст от 25 до 40 години.

В Стара Загора пък заработи медицински пункт, където помощ потърсиха повече от 260 души. Причината да заработи са очакваните рекордни температури в близките десет дни. Хора с ниско кръвно налягане, хипертоници и страдащи от сърдечно-съдови заболявания търсят съветите и помощта на медицинските специалисти.

Инициативата за медицинския пункт е на Община Стара Загора и на Български Червен Кръст. Медицинският пункт очаква пациенти – гости и жители на Стара Загора – от 10 до 16 часа.

От областния съвет на БЧК в Бургас започват да раздават безплатна минерална вода. Новата вълна от горещини и високите температури, които се очаква да се задържат повече от три дни в Бургас е причина за хуманитарната инициатива на червенокръстците. Акцията срещу жегата е насочена към опазване на живота и здравето на гражданите и гостите на морския град.