Някои от знаковите убийства в престъпния свят през годините
Някои от знаковите убийства в престъпния свят през годините / снимка: sxc.hu

Скандалният бивш радиоводещ Боби Цанков беше застрелян в центъра на София на 5 януари 2010 година. Двама мъже откриха стрелба по него кръстовището на бул. "Александър Стамболийски" и ул. "Цар Самуил" около 12.30 ч. Бившият радиоводещ имал среща с адвокат. На излизане от кооперацията, в която има адвокатска кантора, той е бил пресрещнат от двама стрелци.

Красимир Ангелов Димитров, по-известен с прякора Къро Дебелия на 21 ноември 2006 година в столицата. Той е прострелян с два куршума в главата на излизане от ресторант "Вини", на бул. "Цар Борис III" 205. Къро Дебелия се занимава с хазарт, той е бивш волейболист и бивш собственик на хотел "Славия".

На 7 октомври 2006 г. в столицата бе убит Никола Иванов, известен с прякора Бобъра. Той бе застрелян с девет куршума в главата и гърдите от неизвестни лица в заведение "Амейзинг" на ул. "Славовица" до 73-то училище в столичния квартал "Гоце Делчев" (бивш Емил Марков). При стрелбата бяха ранени още двама души.

На 28 август 2006 г. на кръстовището на ул. "Костенски водопад" и бул. "Тодор Каблешков" в София бе разстрелян с два куршума в главата 28-годишният Драгомир Иванов Илиев - Драшко. Жертвата е криминално проявена, занимавала се е с автокражби.

На 4 август 2006 г. 31-годишният Асен Николов Николов бе взривен във Варна. Около 22.10 часа след като слиза от черното си Ауди А8 със софийска регистрация С 7697 НМ се чува мощна експлозия, която буквално разкъсва Николов. Инцидентът става пред жилищния блок на ул. "Дрин" на жертвата.

На 10 май 2006 г. 41-годишният Иво Марков бе убит в подземен гараж пред дома му на улица "Захарий Круша" край ВМА в центъра на София. Мъжът бе прострелян в главата и гърдите на излизане от джипа си марка "Фолксваген", модел "Туарег". Марков е криминално проявен, бил е съдружник с убития Милчо Бонев-бай Миле във фирма "Пеликан груп" ООД, в която участие е имал и един от бившите босове на СИК във Варна Методи Галушев.

На 22 февруари 2006 г. Иван Тодоров - Доктора бе разстрелян и почина на място докато пътуваше с черния джип "Порше Кайен" на съпругата си в столичния квартал Лозенец. Шофьорът му Васил Стоянов Михайлов е откаран в противошокова зала на ВМА.

На 3 ноември 2005 г. 33 - годишният Володя Герговски бе намерен от приятелката си пред входа на бл. 113 на ул. "Кестенова гора", в който живеят в столичния квартал "Стрелбище". Герговски, който беше криминално проявен, бе застрелян с два куршума - един в главата и един в тялото. През 2003 г. Герговски е регистриран за отправяне заплаха за убийство, а през 2000 г. за престъпления за защита на интелектуалната собственост.

На 26 октомври 2005 г. в столицата бе убит банкерът Емил Кюлев. Убийството е извършено на кръстовището на столичните булеварди България и Несторов малко след 9.00 часа. При нападението беше ранен и шофьорът на Кюлев. Той бе прострелян в областта на гръдния кош.

На 10 октомври 2005 г. беше убита 45-годишната Шинка Манова - бивша началничка на Митница "Горубляне" и в момента на убийството директор на Дирекция "Последващ контрол" в Агенция "Митници", и 25-годишният й шофьор.

На 1 октомври 2005 г. 44-годишният бизнесмен Румен Юруков бе застрелян в джипа си Сузуки пред блок 44 в столичния квартал "Лагера", където живее. Мъжът не е криминално проявен. По време на убийството в колата бе и 15-годишната му дъщеря.

На 7 септември 2005 г. 39-годишният Мартин Хасан Дойчев бе застрелян в управлявания от него лек автомобил Мерцедес на бул. "Скобелев" в района на Петте кьошета в центъра на София. Убийците отново избягаха и се издирват от полицията. Първоначално бе съобщено, че мъжът не е криминално проявен. Впоследствие обаче се установи, че той е сменил името си Махмуд Хасан Ел-Асид, след като срещу него било заведено следствено дело. Убитият е бил част от нарковерига.

На 25 август 2005 г. братът на Васил Илиев - Георги Илиев, бе убит в курортния комплекс Слънчев бряг. Президентът на ВАИ Холдинг бе застрелян от снайперист. Убийството е извършено в Буда бар, който е част от комплекса Мултиплейс, собственост на Илиев.

На 30 юли 2005 г. соченият за наркобос Антон Милтенов-Клюна и двама негови бизнес партньори - Иван-Призрака и Ники-Цайса бяха застреляни малко след 21 ч. в центъра на София, на ъгъла на улиците "Ангел Кънчев" и "Солунска" пред сладоледена къща Джимис. Убийците избягаха. Жертвите бяха застреляни в главата.

На 15 май 2005 г. на улица "11 август" в центъра на столицата бе застрелян 28-годишния Константин Дишлиев, известен на полицията. Той бе прострелян с 8-10 патрона в главата и тялото. Дишлиев бе убит на излизане от индийския ресторант, намиращ се на същата улица, преди да влезе в колата си - джип Порше Кайен с тъмни стъкла, с чужд регистрационен номер.

На 9 април 2005 г. на бул."Левски" и улица 6-ти септември бе прострелян в главата ромския наркобос Киро Японеца. Той бе откаран в Института за спешна Медицинска помощ "Пирогов" в критично състояние и изпадна в кома. В последствие състоянието му се стабилизира.

На 24 март 2005 г. 41-годишният Явор Ценков Николов, собственик на консултантска фирма, бе застрелян в главата на ул. "Ами Буе" пред блок 114 в столичния квартал "Хиподрума", близо до хотел Славия. Убитият не е криминално проявен.

На 16 февруари 2005 г. 46-годишният Димитър Тодоров-Бретона бе разстрелян в кафенето "Бъфало" в близост до "Кооперативния пазар" в столичния квартал "Люлин-7". Бретона в продължение на дълги години живееше в чужбина. Осем месеца преди убийството обаче се върнал в България. Убитият е с богато криминално минало, занимавал се е с наркобизнес и се счита за един от основните играчи в наркопазара у нас. Убиецът успя да избяга от местопрестъплението.

На 5 февруари 2005 г. 53-годишният Георги Василев - бивш председател на транспортната комисия в Столичния общински съвет и директор на компанията "Паркинги и гаражи" - бе застрелян с два куршума в главата. Убийството бе извършено около 19 ч. пред дома на Василев на ул. "Цар Самуил" в центъра на София.

На 20 януари 2005 г. в Благоевград снайперист застреля с два куршума в главата регионалния подземен бос Васил Гьорчев, по-известен с прякора Кьоравия, защото едното му око е увредено от киселина.

На 24 октомври 2004 г. Дмитрий Минев - Димата Руснака бе убит пред столичното заведение "Up stairs", на бул. "Витоша" 18А, на едно от най-оживените места в столицата и страната. Руснака бе застрелян от снайперист с един куршум в сърцето. Нямаше други пострадали. Руснака бе сред основателите на СИК и "Интергруп енд партнърс". Той търгуваше с петрол и имаше интереси в туризма. Беше съдружник със Стоил Славов, който заедно с още трима негови бодигардове бе взривен на 19 януари 2004 г. в асансьора в сградата на "Джеймс Баучер" № 87.

На 5 септември 2004 г. в ж.к. "Младост"-2 бе извършено показно убийство. Към 6.00 часа беше убит 24-годишният криминално проявен Георги Георгиев-Пъпката. Трупът е намерен пред трети вход на блок 224. Живеещи в квартала твърдят, че в 5.40 ч. са чули около 12 изстрела.

На 1 септември 2004 г. в столицата при нападение в букмейкърски пункт на улица "Буря" 2 бяха убити 30-годишният главен сержант Кирил Живков от VІ РПУ-София и 28-годишният Асен Младенов, по-известен с прякора Шаки - заподозрян за убийството на Филип Найденов-Фатик. При стрелбата тежко са ранени още трима души, също криминално проявени - Евтим Е. /34 г./, Димитър Х. /28 г./ и Петър П. /25 г./.

На 30 юли 2004 г. в ресторант-градина "Славия" бяха разстреляни шестима души - Милко Бонев - известен като бай Миле, четирима негови охранители и Методи Маринков от Пазарджик. Милчо Бонев е бивш полицай и е един от основателите на СИК заедно с Красимир Маринов -Маргина, Дмитрий Минев - Руснака, Румен Николов - Пашата, Младен Михалев - Маджо и Венцислав Стефанов.

На 14 юни 2004 г. - Петър Илиев, известен с прякора Пешо Кучето, беше убит около 15.30 часа на паркинга пред магазин "Била" в ж.к. "Лагера". 35-годишният Илиев е бил на около 15 метра от входа на магазина при нападението. Илиев се смяташе за един от приближените на Константин Димитров-Самоковеца, който бе убит миналата година, на 6 декември в Амстердам.

На 4 юни 2004 г. - трима души бяха убити при стрелба в кафето Арт декор на около сто метра до хотел "Амбасадор" в София, недалеч от Околовръстния път. При стрелбата бяха убити Димитър Малчев - Митко Малкия, който се смята за дясната ръка на Златко Баретата, Живко Иванов и Калоян Савов. Ранени бяха Стефан Колев и Владимир Гаманов. Убийците бяха двама, преоблечени като свещеници.

На 22 март 2004 г. - в София беше убит криминално проявения Стефан Георгиев Касамаков на 31 години. Илиян Варсанов, който беше под домашен арест и е смятан за един от наркодилърите в София, опроверга информациите, че се е срещал с Касаманов същия ден преди убийството му.

На 9 март 2004 г. - 29-годишният Борис Бакърджиев беше прострелян с 5 куршума, които попаднаха в главата и тялото му и почина на място. Борис Бакърджиев беше руски гражданин, постоянно пребиваващ в страната, от Плевен, живущ в ж.к. "Младост" в столицата. Той беше криминално проявен, със следствено дело от 1999 г. за обсебване в големи размери.

На 10 февруари 2004 г. - 30-годишният Костадин Иванов Костадинов беше застрелян около 17.35 часа пред ресторант Макдоналдс до НДК в столицата. Мъжът е прострелян в гърба докато седял в алеята “Мак Драйв” пред лекия си автомобил - черно БМВ с благоевградска регистрация. Той е криминално проявен, регистриран е за измами и кражби на МПС.

На 19 януари 2004 г. беше взривен асансьор в бизнес сградата на бул. "Джеймс Баучер" 87 в столицата. При експлозията загинаха четирима души - Стоил Славов и тримата му бодигарда. Славов бе съсобственик в компанията "Интерпетролеум енд партнърс".

На 19 декември 2003 г. 33-годишният Николай П., по прякор Колята, бе застрелян в апартамент на блок 203, вход Б, в столичния ж.к "Младост 2". От тях един е попаднал в главата. Николай П. е криминално проявен.

На 6 декември 2003 г. в центъра на Амстердам на площад “Дам” беше убит Константин Димитров-Самоковеца. При покушението пострада и манекенката Цеци Красимирова, която придружаваше Димитров. Тя бе ранена от рикуширал куршум, който заседна над веждата й и претърпя сложна операция по отстраняването му.

На 29 ноември 2003 г. бе убит 24-годишният Борис Кирилов Арсов, който беше смятан за един от предполагаемите убийци на застреляния през месец август в центъра на София оръжеен търговец Филип Найденов-Фатик. Арсов бе открит мъртъв в червен "Фолксфаген голф" със софийска регистрация, паркиран до Боянската църква в столицата. Арсов беше прострелян с два куршума в главата.

На 27 ноември 2003 г. в 03.00 часа в столичния квартал Хладилника бе убит Румен Маринов Маринов, известен с прякора “Нарциса”. Маринов бе прострелян в главата и гърба.

На 13 ноември 2003 г. в 20.30 ч. пред блок 122 в столичния жилищен квартал Надежда беше убит Николай Христов - Данкина.

На 5 ноември 2003 г. малко преди 08.00 часа в София, пред Старата баня в столичния кв. "Ситняково", показно бе убит Евгени Стефанов - Женята. При инцидента тежко ранен бе 33-годишният Николай Стойков. Евгени Стефанов бе близък до обкръжението на убития преди няколко години на остров Аруба наркодилър Поли Пантев.

На 8 октомври 2003 г. на Околовръстното в София бе прострелян 40-годишният бизнесмен Николай Тодоров. На следващия ден той почина от раните си. Николай Тодоров имал регистрирано сдружение със съпругата на убития Иво Карамански.

На 7 октомври 2003 г. вечерта при стрелба с автоматично оръжие през витрините на ресторант "Пчела" бе убит собственикът на заведението - 39-годишният Николай Иванов. По време на нападението в ресторанта бяха вицепрезидентът на “ВАИ холдинг” Николай Цветин и членове на неговото семейство.

На 19 август 2003 г. в София беше убит най-големият търговец на оръжие и наркотици в страната - Филип Павлов Найденов - Фатик. При атентата бе ранен Румен Желязков -Жабока.

На 16 юни 2003 г. в София бе застрелян 59-годишният бизнесмен Тодор Толев. Той почина на място пред офиса си в София.

На 12 юни 2003 г. в София бе прострелян Кирил Кирилов - Японеца. Той бе леко ранен в рамото

На 31 май 2003 г. на "Самоковско шосе" бе извършен атентат срещу Константин Димитров-Самоковеца. Нанесени бяха само материални щети на двата преминаващи джипа. Бомбата бе взривена дистанционно.

На 18 април 2003 г. бе извършен атентат срещу Иван Тодоров-Доктора на Цариградско шосе в София. Неговият “Мерцедес” бе взривен в движение. Той бе ранен, а на място загина пътуващият на задната седалка в колата Йордан С. на 58 г.

На 8 март 2003 г. бе убит Степан Семьонов Рибаков, 39-годишен, молдовец с придобито българско гражданство.

На 7 март 2003 г. бе убит пред офиса на МG Корпорация президентът Илия Павлов. Той бе улучен с един куршум в сърцето.

На 30 януари 2003 г. Тодор Матов, международен съдия по борба, бе убит с картечница в Студентски град в София. Председателят на съдийската колегия по борба Янчо Костадинов бе ранен в крака. Убийството бе по погрешка, според полицията покушението е имало за цел бившият председател на федерацията по борба Димитър Джамов.

На 30 декември 2002 г. бе убит Владимир Димов, заместник-директор по сигурността на СИБанк в София, бивш психолог на баретите.

На 28 декември 2002 г. в София бе убит пред дома му с няколко куршума прокурорът Николай Колев. /БГНЕС/