НПО изготви законопроект за правата на пациентите
НПО изготви законопроект за правата на пациентите / cнимкa: Sofia Photo Agency

Неправителствени организации, работещи в сферата на здравеопазването, са изготвили законопроект за правата на пациентите, който ще бъде представен на председателя на Народното събрание Георги Пирински. Според Теодора Захариева – председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, сегашните наредби имат само пожелателен характер, но не и санкции, ако не се спазват. През последните три години в парламента са приети на първо четене три отделни проекта за самостоятелен Закон за правата на пациента, но няма нито един окончателно гласуван.

Според Теодора Захариева в сега действащите наредби има много противоречия за правата на пациентите. „Не са ни гарантиране тези минимални права като пациенти, които мечтаем да имаме като европейци”, каза тя.

Над 40 дела за нарушаване правата на пациентите са заведени до този момент, съобщи изпълнителният директор на центъра за защита правата в здравеопазването Асен Георгиев. „Делата са доста групи. Най-известни са тези за лекарствата срещу Министерството на здравеопазването. Те обаче са много малко в сравнение с другите – само пет или шест. Има 5-6 дела, които са срещу лечебни заведения за пропуски в организацията, лошо лечение и лоши резултати. Има много и срещу решенията на ТЕЛК”, отбеляза Георгиев.

По време на дискусията представителите на неправителствените организации откроиха като основен проблем в сега действащото законодателство липсата на регламент за това как се създава листа на чакащите. Според тях пациентите няма откъде да бъдат сигурни дали не са предредени в тези листи.