НПО иска ЦИКМИ да отстрани кмет-адвокат
НПО иска ЦИКМИ да отстрани кмет-адвокат / снимка: Дарик - Разград

Центърът на неправителствените организации в Разград настоява пред Централната избирателна комисия за местни избори да бъдат прекратени пълномощията на кмета на Разград Денчо Бояджиев. Подобно искане гражданската структура отправи към ОИК-Разград, откъдето го оставиха без уважение като неоснователно и недоказано. Лидерът на Центъра на НПО Георги Милков обясни, че кметът Бояджиев нарушава Закона за местното самоуправление и местната власт, като продължава да е регистриран в местната Адвокатска колегия и да си плаща членския внос. От съсловната организация коментираха, че кметът временно е преустановил упражняването на адвокатската професия, за което е подал заявление в началото на първия си мандат.

Милков контрира, че Закона за адвокатурата забранява като адвокат да бъде регистрирано лице, което работи по трудово правоотношение. Подобен прецедент имало, кметът на Пазарджик се отписал от колегията преди да встъпи в новата си длъжност. Милков е пуснал и втора жалба за отстраняване на кмета на село Топчии Христо Карастоянов, който бе осъден на пробация за изготвяне на неистински документ.

Георги Милков допълни, че е срещнал затруднение относно това как да изпрати жалбите си до ОИК, тъй като между изборните процеси те нямат администрации, та се наложило писмото за отстраняване на общинския кмет да бъде предадено на ОИК чрез самия градоначалник.