НПО: Акушерките да бъдат водещи при протичане на ражданията
НПО: Акушерките да бъдат водещи при протичане на ражданията / www.sxc.hu
НПО: Акушерките да бъдат водещи при протичане на ражданията
50993
НПО: Акушерките да бъдат водещи при протичане на ражданията
  • НПО: Акушерките да бъдат водещи при протичане на ражданията

Да се направят промени в законодателството, които да позволят на акушерките у нас да бъдат водещи при протичане на ражданията и грижата за бременните жени - за това настояха от Сдружение "Естествено", Асоциацията на българските дули и Българския хелзинкски комитет.

Според представители на трите неправителствени организации е необходимо да се създаде изцяло нов модел за грижа към бременните, в основата на който стои зачитането на женските права. По думите на Елена Кръстева - председател на сдружение "Естествено", в голяма част от болниците родилките продължават да се сблъскват със заплахи, не получават информация преди извършването на дадени процедури или им се иска неправомерно такса за придружител при раждане.

„Ще се опитаме и законово да променим нещата, още повече, че нашият министър е акушер-гинеколог и се надяваме, че може да прояви разбиране и да сложи малко като приоритет в здравеопазването здравната грижа към жената, към родилката. Относно акушерките, ние ще ги подкрепим, просто чакаме сигнал, че са готови за тази стъпка, че искат да имат по-водеща роля в процеса на следенето на бременност и раждане. Поддържаме връзки с акушерки, даже съдействаме за евентуални обучения, за идване от чужбина на акушерки, които практикуват естествени раждания", обясни Кръстева.

По данни на сдружението 100 родилки са преминали обучителни курсове по майчинство през миналата година. 40 на сто от тях са се оплакали от грубо или незачитащо правата им отношение по време на раждането.