Новоизбраните конституционни съдии положиха клетва
Новоизбраните конституционни съдии положиха клетва / netinfo

Тримата новоизбрани конституционни съдии – Благовест Пунев, Пламен Киров и Димитър Токушев положиха клетва за встъпване в длъжност в Конституционния съд. На тържествената церемония присъстваха президентът Георги Първанов, зам.–председателят на Народното събрание Любен Корнезов, председателите на Върховния касационен съд Иван Григоров и на Върховния касационен съд Константин Пенчев.

Церемонията се ръководеше от най-възрастния касационен съдия Васил Гоцев, тъй като досегашният председател на съда Неделчо Беронов излезе от състава му с изтичането на мандата си и сега съдът е без председател.

Тримата нови съдии положиха клетви и подписаха клетвени листове – това са назначените с указ на президента Пламен Киров и Димитър Токушев, и избраният от Общото събрание на върховните съдии Благовест Пунев. Полагането на клетвата е не само един сакрален акт, а е най-високата степен на вярност към Конституцията и нейното прилагане и гаранция чрез нея за демократичния процес в България – това заяви Васил Гоцев и им пожела „На добър час” в новото поприще.

Конституционните съдии са взели решение да не избират председател на съда засега, докато не бъде определен и последният съдия – той трябва да бъде назначен от парламента. Любен Корнезов заяви, че все още няма решение кой да е той. Все още няма фигура, която да обедини депутатите, но е убеден, че ще е достоен юрист. Според него това трябва да е професионалист и не политик, но имена все още не са обсъждани.

Корнезов ще постави отново въпроса тази седмица и се надява до следващата да има избран съдия. Сега Народното събрание ще трябва да избира и член на Висшия съдебен съвет на мястото на Димитър Токушев.