Ново напрежение в политически живот у нас заради служебния вътрешен министър Калин Стоянов.

Във вторник сутрин ГЕРБ поиска свалянето на Калин Стоянов като вътрешен министър. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви на брифинг, че Калин Стоянов трябва да бъде отстранен.

Борисов: Калин Стоянов трябва да бъде отстранен, това не може да бъде вътрешен министър

„Вътрешен министър с вдигнат юмрук пред Президентството – не е допустимо. При това му действие от ГЕРБ настояваме да бъде освободен. Аз, когато е трябвало, съм си вдигал юмрука толкова пъти, че още имам белези, защото тогава и те бият”, заяви Бойко Борисов на брифинг.


Той поиска спешни действия и от служебния премиер Димитър Главчев и от президента Радев.

„Призовавам ги да намерят формула да отстранят Калин Стоянов. И Горица Кожарева не може да изпълни тази функция след вчерашното ѝ тичане при главния прокурор. С кой акъл замесвате и главния прокурор?”, попита той.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски също коментира темата с Калин Стоянов.

Той подкрепи служебния вътрешен министър Калин Стоянов.

„Смятам, че този министър си върши работата изключително професионално, предсрочните избори бяха проведени много добре, всички международни организации, които наблюдаваха, нямат коментари, не знам защо колегите сега се сетиха да виждат нещо в тези избори“, заяви Пеевски.

Делян Пеевски каза, че ако уволнят сега действащия служебен министър на вътрешните работи Калин Стоянов, той ще го покани за водач на листа за предстоящите избори.

„Може да попитате лицето Кирил Петков, че той е довел Калин Стоянов, той е лежал в една кола заедно с него и Петров. Лежал в една кола като в сандвич”, твърди Пеевски.

„Това са техни внушения с една единствена цел - да замажат, че предложението е на ГЕРБ. Да, интервюирах Стоянов, да в кола съм се срещнал. Единствената причина е, че беше предложен от ГЕРБ. Исках да видя дали този човек може да бъде министър на вътрешните работи, но това, което видяхме, е, че е бил прихванат, а ние не сме разбрали”, поясни Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме Промяната”.

Междувременно от Президентството обявиха, че Радев ще продължи разговорите за служебен кабинет. Утре, 21 август, в продължение на конституционната процедура по назначаване на служебно правителство държавният глава Румен Радев ще проведе срещи и разговори с определените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня