Ново гражданско сдружение предлага ротация на депутатите
Ново гражданско сдружение предлага ротация на депутатите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За ротация на депутатите се обявиха от движение „Модерна България”. Те предлагат половината избраници да се сменят по средата на мандата. От движението се обявяват за отзоваване на депутати с намесата на гражданите, обясни Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика, в „Седмицата” на Дарик.

„Първо трябва да има една инициатива, подписка, която да стартира процедурата. Второ, трябва да има определена простъпка от страна на депутата или съветника. Включително ние мислим, че е добре като такава простъпка да се счита и напускането на една или друга група. Иначе говорим за номадство. Нека го поставим на граждански вот, ако има подкрепа този човек, защо да бъде укорен”, заяви Цеков.

„Следващата стъпка е съгласие от партията или листата, към която се числи. Това в условията на пропорционална система позволява да се гарантира интересът на малките, на опозиционера, на малцинството. Иначе нали си давате сметка, че мнозинството може да отзове всеки неудобен депутат от опозицията. Затова трябва да има съгласие”, уточни още той.

„Третата стъпка е гласуването от избирателите. И ако този депутат или общински съветник получи по-малко гласове от броя гласове, който е бил необходим за избирането на един депутат или съветник в съответния район, бива отзован. Ако получи повече от тези гласове - потвърден е, т.е. има граждански интерес, който седи зад него. Смятаме, че това ще е оздравително за системата, ще позволи действително да изпъкват добрите депутати”, обясни Цеков.

Пред Дарик Цеков уточни, че „чл.1 в устройството на движението „Модерна България” гласи, че движението никога няма да стане партия”. „Движението е модерен начин на канализиране на гражданска политическа активност, което не е събрано около един лидер. Тази активност е разпокъсана и стои локално. Създаваме национална мрежа, граждански контрол върху властта на местно и национално ниво”, каза още той.

Национален инициативен комитет, който ще подготви учредяването на гражданското непартийно Движение „Модерна България”, ще бъде публично представен на 24 юни (неделя) от 12.00 ч. в Центъра за култура и дебат „Червената къща”.