Новите медицински бележки за училище ясни до седмица
Новите медицински бележки за училище ясни до седмица / Dariknews.bg

До седмица ще е ясно какви реквизити ще съдържа новата медицинска бележка за извинение на отсъствията на ученик по болест. Предстоят ни още няколко разговора с медицинската колегия. Това съобщи заместник-министърът Диян Стаматов.

Идеята на просветното министерство отсъствията по медицински причини на учениците да се извиняват с амбулаторен лист породи недоволство у личните лекари. От сдружението на общопрактикуващите лекари обявиха, че исканата мярка представлява грубо нарушение на конфиденциалността и е незаконосъобразна. От сдружението уточняват, че в амбулаторния лист се отразява само моментното здравословно състояние на пациента, а в много случаи и придружаващите заболявания.

Амбулаторните листове от лекарите ще бъдат извинителни бележки в училище

Амбулаторният лист е част от личното здравно досие и носи лична информация, до която могат да имат достъп само пациентът, лекарите и оторизираните институции, сред които не са училищните власти, пише в становището.

"Няма да отстъпим от намерението си да сложим край на фалшифицирането на медицинските бележки. Искаме да създадем такъв механизъм, че да е трудно медицинската бележка да се манипулира", категоричен е Стаматов, цитиран от "24 часа".

Сегашната медицинска бележка е от 70-те години на миналия век. В нея няма никакви други реквизити освен трите имена на ученика, "боледува от... ", "да послужи пред..." и "дата". Тя може да бъде попълнена лесно дори от дете от 3-и клас, което е недопустимо за подобен документ, коментира зам.-министърът.

Строги мерки: Преместване в друго училище заради фалшива медицинска бележка

Според новия стандарт за приобщаващото образование учениците имат право на 15 неизвинени отсъствия. След това стартира процедурата санкционирането му.

Съществуват няколко стъпки: забележка, предупреждение за преместване в друга паралелка, преместване в друг клас и чак тогава преместване в друго училище. Директорът или кметът има право да разпореди до три дни да бъдат неучебни. До 7 дни ученикът може да отсъства по лични причини. Родителят трябва да напише уведомително писмо до директора и педагогическият съвет да даде разрешение.