Новите конституционни съдии полагат клетва
Новите конституционни съдии полагат клетва / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Новоизбраните и новоназначени за съдии в Конституционния съд ще положат клетва. На церемонията ще присъстват председателят на Народното събрание, президентът Росен Плевнелиев и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

Новите членове на Конституционния съд са четирима: Георги Ангелов, Борис Велчев, Анастас Анастасов и Венета Марковска, около която се развихри скандал през последните седмици. Оставката се очаква да бъде гласувана на заседание на Висшия съдебен съвет. Все още обаче не е ясно дали Марковска възнамерява да положи клетва като конституционен съдия. Очаква се малко преди това ВСС да освободи от длъжност Марковска от поста зам.-председател на Върховния административен съд.

Георги Ангелов е съдия от Върховния административен съд, избран от съдебната квота. Бившият главен прокурор Борис Велчев е посочен от президента. Депутатът от ГЕРБ, излъчен от квотата на народното събрание - Анастас Анастасов. Венета Марковска е зам.-председателят на Върховния административен съд, отново от квотата на парламента.

Гласуването за конституционните съдии от квотата на парламента се проведе на 31 октомври и клетвата трябваше да бъде положена на 7 ноември, но скандалите, основно около избора на съдия Марковска, доведоха до отлагането.

Марковска вече уведоми председателя на Конституционния съд, че ще положи клетва, след като прокуратурата провери внесения в парламента сигнал срещу нея и името й бъде изчистено.

Президентът Росен Плевнелиев призова всички новоизбрани, с „изключение на госпожа Венета Марковска, да положат клетва, за да може Конституционния съд да работи в нормален състав”.

Премиерът Бойко Борисов за трети път обясни, че е помолил Марковска да се откаже от мястото в Конституционния съд заради скандала, който предизвика изборът й.

До момента в държавата не е имало подобен казус и не е ясно колко дълго съставът на Конституционния съд може да остане непопълнен, а избран конституционен съдия да не заема длъжността си.

Ако Висшият съдебен съвет (ВСС) приеме оставката на Венета Марковска, тя също ще може да участва в церемонията. За да стане това обаче, първо ВСС трябва да приеме това като извънредна точка в дневния си ред и да я гласува най-късно до 11.00 ч., за когато е насрочена церемонията в Конституционния съд.

Скандалът около назначението на Венета Марковска започна, когато на 24 октомври тя и още трима кандидати се явиха пред парламентарната правна комисия, за да бъдат изслушани. Тогава депутатът от левицата Янаки Стоилов докладва сигнал срещу Марковска, но председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова не допусна обсъждане по темата. Няколко дни след това от Европейската комисия остро разкритикуваха, че парламентът прикрива сигнали. На това не беше обърнато внимание и депутатите гласуваха, без никой да повдигне темата. Така Марковска попадна сред избраните за конституционни съдии.