Новият посланик на САЩ пристигна в София
Новият посланик на САЩ пристигна в София / cнимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Новият посланик на САЩ пристигна в София
25305
Новият посланик на САЩ пристигна в София
  • Новият посланик на САЩ пристигна в София

Новият посланик на САЩ у нас пристигна в България. Джеймс Уорлик беше избран за поста след като предишния посланик Нанси Макълдауни беше назначена за помощник държавен секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси. При първото си изявление на българска земя Уорлик заяви, че ще се вслушва не само в българските лидери, но и в хората, които искат отношенията със САЩ да бъдат базирани на взаимно уважение и общи интереси. Той обеща на българските граждани, че ще работят заедно за по-добри връзки между двата народа.

При пристигането си у нас посланик Уорлик заяви, че само за три месеца е научил български език и демонстрира знанията си. „Първо бих искал да кажа, че за мен е огромна чест да бъда посланик на САЩ в България", каза той.

По време на речта си Уорлик си спомни и за студентските си години в Берлин - „градът, който беше символ на големите различия между Изтока и Запада". Той заяви, че напрежението между Изтока и Запада е хвърляло сянка върху всеки един аспект от живота. „Тогава не бих могъл да си представя, че един ден ще бъда тук. В страна, която е член и на НАТО, и на ЕС", уточни още Уорлик.

Новият посланик показа, че се е запознал и с богатата българска история. „Като е казал големия български поет и писател Иван Вазов „И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат", каза посланикът.

В речта си Джеймс Уорлик не пропусна да спомене и съпругата си Мери Уорлик, която е посланик на САЩ в Сърбия. „Надявам се, че нашето присъствие в София и Белград ще стане символ на добрите отношения, които градим в една нова Европа", обясни Уорлик.

 

Новият посланик на САЩ пристигна в София
netinfo

Старши дипломатът Джеймс Уорлик започва своята кариера като главен заместник на помощник-държавния секретар в Бюрото за международни организационни въпроси през 2006 г., като отговаря за всички аспекти на американската външна политика в ООН и други организации.

Непосредствено преди сегашното си назначение Джеймс Уорлик е директор на Офиса за европейска сигурност и политически въпроси, където отговаря за политико-военните въпроси и въпросите на сигурността в Европа и бившия Съветски съюз, включващи НАТО, ОССЕ, за въпросите, свързани с дейността за контрола над въоръжаването и неразпространението на ядрените оръжия (2005-2006 г.). В качеството си на директор на "Политически въпроси на ООН" към Бюрото за международни организационни въпроси през 2003-2005 г. Джеймс Уорлик работи като главен съветник на посланик Пол Бремър в Багдад (от януари до юли 2004 г.). Джеймс Уорлик е бил също генерален консул в посолството на САЩ в Москва; директор за Германия, Австрия и Швейцария в Бюрото за европейски въпроси; изпълняващ длъжността съветник и заместник-съветник по политическите въпроси в посолството на САЩ в Германия; специален помощник на държавния секретар; наблюдаващ Операционния център; консул във Филипините и секретар по политическите въпроси в Бангладеш.

Преди да заеме пост в Държавния департамент, Джеймс Уорлик работи като заместник-представител на Фондацията за Азия във Вашингтон и във Филипините, както и като анализатор на външнополитическите въпроси в Службата за конгресни проучвания към Конгресната библиотека.

Джеймс Уорлик е завършил Станфордския университет. Има магистърска степен по политология от колежа "Уодам" и по право и дипломация от Института за право и дипломация "Флечър".