Новият български патриарх ще бъде избран на 24 февруари
Новият български патриарх ще бъде избран на 24 февруари / снимка: Sofia Photo Agency, архив

На 24 февруари 2013 г. ще бъде канонично и уставно избран на Патриаршески избирателен църковен събор Предстоятел на многовековната ни св. Православна църква - Патриарх Български и митрополит Софийски.

Това съобщават от Св. Синод, като уточняват, че изборът на патриарх е в изпълнение на Свещените канони, съгласно Устава на БПЦ - Българска Патриаршия и по решение на Св. Синод от заседанието му на 27.11.2012 г.

Между 11,45 и 12,00 ч. говорителят на Патриаршеския избирателен църковен събор или упълномощен от него представител на Българската Патриаршия пред акредитираните журналисти ще съобщи, че Българската православна църква има нов канонично и уставно избран Български патриарх и Софийски митрополит, ще обяви неговото име и извести резултатите от проведения на Патриаршеския избирателен църковен събор таен вот.

В 12,00 ч. новоизбраният Български патриарх, придружаван от епархийските митрополити и епископите на БПЦ - БП с представители на духовенство, ще се отправят в литийно шествие за Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

От 12,10 до 13,20 ч. щe бъде прочетен Актът-изложение за станалия Патриаршески избор и ще се извърши богослужебното чинопоследование по тържествената Патриаршеска интронизация със снемане на обикновените архиерейски отличия, възлагане на патриаршески инсигнии и бяла епанокалимавка на новоизбрания Български първойерарх и възкачването му на древния венцеславен трон на Българските патриарси.

БГНЕС припомня, че Българският патриарх Максим почина на 6 ноември в болница Лозенец. Хиляди българи му отдадоха почит през следващите дни. Духовният глава на Българската православна църква беше погребан на 9 ноември в Троянския манастир. Негово Високо Преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ).