/ БГНЕС, архив
Министърът на правосъдието Мария Павлова утвърди актуализирани въпросници за провеждане на интервю при подаване на молба за придобиване на българско гражданство по натурализация, за възстановяване и за освобождаване от българско гражданство.
 
Така във въпросника за провеждане на интервю за придобиване на българско гражданство по натурализация се включват 10 нови въпроса, а във въпросника за възстановяване - 9, като същевременно съществуващите въпроси от предишните въпросници са запазени и допълнени с подвъпроси или уточняващи такива.
 
Една от целите на допълнителните въпроси е да бъде извършена преценка дали кандидатите за промяна на гражданството имат познания в различни области, свързани с обществения живот в България.
 
Новите въпроси бяха обсъдени и доразработени в рамките на създадената със заповед на министъра на правосъдието работна група, ръководена от зам.-министъра на правосъдието Деница Александрова-Митрова. Основната задача на екипа бе да подготви и предложи изменения в Наредба № 1 от 19 февруари 1999 г. за прилагане на глава пета от Закона за българското гражданство.