Нови трима замесени в убийството на Яна?
Нови трима замесени в убийството на Яна? / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Свързаните със смъртта на Яна Кръстева вече са повече от двама. Досега заподозрени бяха Николай Русинов-Чеци и Пламен Трифонов, като само срещу втория бе повдигнато обвинение. Според неофициални източници обаче разследването работи по версия, че в убийството са замесени още трима души.

Доказателствата са базирани на биологичен материал, пише електронното издание на в. „Труд”, като се позовава на информация на в. „България днес”. Той обаче не е събран от тялото на убитото момиче, а от самото местопрестъпление. Според криминалистите във фаталната нощ около Яна е имало няколко души. Засега са изолирани следи от трима, като нито един от тях не е Николай Русинов или Пламен Трифонов.

Новите материали, които могат да обърнат хода на разследването, са изпратени за изследване в чужбина. Семейството на Яна също е запознато с хода на извършваните действия.

В края на ноември м.г. говорителят на Софийска градска прокуратура Маргарита Немска заяви, че не е изключено по делото за убийството на Яна Кръстева да бъдат повдигнати и други обвинения. От думите й тогава стана ясно, че следите за престъплението са разнопосочни, а на мястото на убийството е бил открит биологичен материал от повече от двама души, различни от жертвата. Единственият обвиняем по делото - Пламен Трифонов, беше освободен от съда с мярка за неотклонение „подписка” на 24 ноември.

В първите дни на новата година самият Пламен Трифонов говори пред медиите и заяви намерението си да съди свидетелствалите срещу него в делото по случая. Той изтъкна, че обвинението срещу него е „манипулация” и заяви още, че доброволно дал за изследване косми от себе си, за да ги сверят с намерените на местопрестъплението. „Не съм бил там. Не познавам Яна. Това е предубеденост, която започнаха разследващите органи със задържането ми”, каза още той. Според него целта е да се удовлетвори общественото мнение, като се намери виновен за престъплението, но въпреки това вярва в съда.

Тогава наблюдаващият прокурор по делото Стефан Рачев обясни, че са разпитани над 30 свидетели и са назначени над 10 експертизи. Според ДНК експертизата не са открити никакви следи от обвиняемия Пламен Трифонов на местопрестъплението или по тялото на убитата Яна Кръстева, а само на свидетеля по делото Николай Русинов.

Яна бе открита мъртва и полугола под дърво в закътана част на Борисовата градина на 10 юли 2011-а. Тя е била бита и удушена часове след рок концерта на стадион „Българска армия” предната нощ.