/ iStock/Getty Images
По данни на Регионалната здравна инспекция за последното денонощие на територията на област Русе са регистрирани осем нови случая на коронавирус.

Става дума за трима мъже и пет жени на възраст между 60 и 84 години. Седем от тях са от Русе, като само една жена на 76-годишна възраст е от Ветово.

Тя и още четири души са хоспитализирани в инфекциозното отделение на Университетска болница „Канев“. За момента те са в стабилно състояние. Двама от хоспитализираните пациенти – мъж и жена  на 80 и 84 години, са обитатели на дом за стари хора „Възраждане“.

38 възрастни от дом "Възраждане" в Русе са излекувани от коронавирус

Освен при двамата обитатели в социалното заведение е регистриран и още един случай на коронавирусна инфекция при 60-годишна санитарка, която понастоящем е поставен под домашна изолация. Останалите трима души са в добро общо състояние и са оставени под домашна изолация. Така общият брой на излекуваните от дома вече достигна 18 души, като 13 от тях са негови обитатели.

Същевременно общият брой на потвърдените случаи с коронавирусна инфекция в засегнатото социално заведение вече е 93-ма души, от които 84-ма обитатели и девет души персонал. От обитателите на дома 6 души все още остават на болнично лечение. Двама от тях са в инфекциозното отделение на Университетска болница „Канев“, трима в отделението за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 на УМБАЛ „Медика Русе“, а един е в обособения COVID-сектор на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“.

Други 8, които са безсимптомни, са изолирани във вила „Липник“ в село Николово, която е на Община Русе. 18 от обитателите са настанени в Кризисен център „Каритас“, а останалите 37 на 4-тия етаж на дома за стари хора.

Още шест души от дом "Възраждане" в Русе са излекувани от коронавирус

Други петима обитатели се намират в домашен отпуск, един човек е хоспитализиран в клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Канев“, а също така има и един напуснал социалната институция. Общият брой на диагностицираните с COVID-19 в областта достигна 292- ма души, като активните случаи към момента са 63. От тях 25-ма са на болнично лечение, а другите 38 са под домашна изолация.

От активните случаи 44% са мъжете, а жените са 56%, което като бройка е съответно 28 и 35.

Подобно е и разпределението при всички заболели от началото на пандемията 176 са жените, а мъжете са 116, което в проценти е респективно 60% и 40%. За изминалите 24 часа броят на излекуваните се е увеличил с още трима души, което означава, че от началото на пандемията излекуваните от COVID-19 в Русенско са вече 215
БГНЕС