коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
Заразените в страната вече станаха 30 - сред тях има пътували до Белгия и Австрия
Нови 7 случая на заразени с коронавирус в България са регистрирани днес, стана ясно на извънредното правителствено заседание.

Обяви го премиерът Бойко Борисов, докато обобщаваше темите, разисквани на правителственото извънредно заседание.

"Имаме още нови 7 случая днес", каза премиерът, като се обърна за потвърждение към шефа на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който потвърди цифрата.

Така хората с положителни резултати за коронавирус в страната ни станаха 30 на брой само за няколко дни.

Хората са с най-разнообразен профил - сред новите случаи има семейство, пътувало за ски-ваканция в Австрия


Има една 40-годишна пациентка, която е контактна на един пациент от ВМА, другите - още един контактен, свързан с болната лекарка. Друг от пациентите с положителна проба е 62-годишен мъж, участвал в конференция в Брюксел.

Всичките новорегистрирани са над 40-годишна възраст - има заразени на 68, 80, 59, 57,56, 62 и 40 години. "Част от пациентите са вкъщи на карантина, нищо, че са установени с коронавирус", заяви шефът на ВМА.

Няма промяна в клиничното състояние на болните от Плевен и Габрово. Пациентите във ВМА са в добро състояние, нямат температура, включително и пациентката с пневмонията. В "Пирогов" е стационирано състоянието на интубирания пациент, добави проф. Мутафчийски.

Междувременно премиерът е издал заповед занапред министрите да стоят по кабинетите си.  Борисов гарантира, че вече има техническа възможност да заседават дистанционно.

"Единственото доказано средство за борба с коронавируса е асоциализацията и затова въведохме тези куп забрани", обобщи министър-председателят.

Той съобщи, че заповедта на министъра на здравеопазването за ограниченията по-рано днес търпи някои промени.

"Ние бихме препоръчали по-твърди мерки", вметна още шефът на кризисния щаб.