"Лекарствата за диабет, използвани за отслабване, се предписват с рецепта по лекарско предписание. 60% от цялото потребление е по Здравна каса. Проблемите са няколко - огромните ръстове на предписан "Оземпик" - 4 пъти повече. Това ще доведе до проблем с доставките. Обещаха, че ще дойдат януари, но не дойдоха, сега се чакат на 15 февруари. Недостигът продължава, не само за този медикамент, има цял списък". Това каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов за NOVA.

Диетологът проф. Донка Байкова сподели, че става дума за нов клас лекарства, които са добър производствен клас. "Достатъчно ефективни са за овладяване на инсулиновата резистентност.

Семаглутидът е активната субстанция, този бълтък активизира използването на глюкагон за доставяне на въглехидрати и потиска апетита. Увеличава енергоразхода и води до отслабване, защото се приема по-малко храна. Има рискове, като например за храносмилателната система. Често има гадене, повръщане, болка в областта на панкреаса и панкреатити. Кето метаболизмът се активира, това минава през бъбреците. Така черен дроб, панкреас, бъбреци и храносмилателна система се засягат. Кръвосъсирването също страда", разкри тя.

Елисавета Котова от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет заяви, че от година и половина се наблюдава липса на въпросното лекарство. "То се използва не от деца и младежи, а от хора, които искат да намалят телесното си тегло с тип 2 диабет. Не само в България има липса, в цяла Европа почти се усеща недостиг. Тези, които искат да свалят килограми чрез медикамента, лишават други, които наистина имат нужда от него", посочи тя.

Според Асоциацията за паралелна търговия с лекарства проблемът е наднационален и се дължи както на свръхпотреблението, така и на производствени фактори. Към това се прибавя и употребата на медикамента не по основното му предназначение. 

Повече вижте във видеото.
NOVA