Нова тактика за АЕЦ „Козлодуй” предлага Първанов
Нова тактика за АЕЦ „Козлодуй” предлага Първанов / снимка: Sofia Photo Agency

В кампанията за повторното отваряне на 3-и и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй” България трябва да върви по пътя на убеждаването, а не на едностранното силово действие. Това заяви президентът Георги Първанов пред Дарик радио след традиционната си среща с журналисти от медиата.

„Не бих приел да се изправим срещу ЕС и да играем непартньорски, още повече, че причините за затварянето на реакторите са по-скоро у самите нас, отколкото у европейците”, допълни президентът.

Ето какво още каза президентът Георги Първанов за надеждите 3-и и 4-и блок на атомната ни централа да бъдат отново отворени:

Аз по-скоро бих говорил за тактиката. И ще си позволя да се върна нескромно към това, което казах в ЕП в началото на миналата година. От тази възможно най-висока трибуна аз предложих една нова партньорска проверка, която да бъде поръчана от европейските институции и да бъде осъществена от Международната агенция за атомна енергия, защото те са експертите, които могат да преценят има ли живот в двата реактора. И ако те кажат „да” - да бъдат пуснати отново, ако разбира се те кажат „не”, в което аз дълбоко се съмнявам, защото знам техните експертизи, то тогава ние ще приемем едно такова становище.

Експерти, бих казала световно признати в ядрената енергетика, ни съветват да предприемем едностранни действия, да пуснем 3-и и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй” и просто да информираме ЕС, че сме ги пуснали. Какви са рисковете на едни такива едностранни действия от страна на България?

Категорично не мога да предприема един подобен подход. Експертите нека да си гледат тяхната работа, да не дават съвети на политиците. По никакъв начин не бих приел да се изправим срещу ЕС, да играем непартньорски, несъюзнически. Още повече, че причините за затварянето са по-скоро при нас, отколкото при самите европейци. Трябва да вървим по пътя на убеждаването, не на едностранното действие.

Цялото интервю с президента Първанов четете тук