Извинителните бележки на учениците ще трябва да са с номер от амбулаторния лист
90886
Извинителните бележки на учениците ще трябва да са с номер от амбулаторния лист
Извинителните бележки на учениците ще трябва да са с номер от амбулаторния лист
  • Извинителните бележки на учениците ще трябва да са с номер от амбулаторния лист
  • Извинителните бележки на учениците ще трябва да са с номер от амбулаторния лист

Управляващите преправиха мярката за борба с фалшифицирането на ученическите извинителни бележки - вместо амбулаторен лист, ученикът ще представя само бележката с попълнен номер на амбулаторния лист, като доказателство, че има уважителна причина за отсъствието си. Идеята е била обсъдена тази сутрин между екипите на здравното и образователното министерство.

Според д-р Румен Алексов от Сдружението на общопрактикуващите лекари мярката няма да намали съществено фалшификациите, ако не бъде допълнена с търсене на отговорност от родителите и учителите.

Джипитата скочиха срещу идеята за извинителните бележки на учениците

Въпреки че никой не знае каква част от извинителните бележки в училище са подправени, идеята на двете министерства е да се намали броят на фалшивите извинения.

"Към самата позната на всички медицинска бележка след пълноценни разговори се стигна до решение за записване на номера на амбулаторния лист, номера на личния лекар, поставяне на печат и подпис на личния лекар, както и диагнозата, която има съответното болно дете", посочи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Според Стаматов писането на номера на амбулаторния лист няма да затрудни личните лекари. От сдружението на общопрактикуващите лекари твърдят, че някои джипита ще станат по-натоварени.

Амбулаторните листове от лекарите ще бъдат извинителни бележки в училище

"Там, където има практики с преобладаващо записване на деца, там има голямо струпване и вероятно ще има затруднения. Защото не винаги лекарят дори физически няма време да отрази всичко в този амбулаторен лист", коментира идеята д-р Румен Алексов.

На практика, ако има съмнение за извинителната бележка на даден ученик, училището ще се обръща към районната здравна каса, където лекарите подават отчетите си с направените за месеца прегледи. Мярката едва ли ще има значим ефект, без да има контрол и отговорност от страна на родителите и училището, коментира д-р Алексов.

"Не веднъж ми се е случвало да пиша извинителни бележки под натиска на родител или учител, защото някой хубостник не е ходил на училище. За да завърши ученикът срока се търсят всевъзможни начини да се извинят тези отсъствия, включително и с наши бележки. Отделно, ако става въпрос за фалшифициране на документи, би трябвало да има някаква дисциплинарна отговорност към децата и съответно към родителите", обясни още д-р Алексов.

видео: nova.bg