Нов закон за научните степени би направил всеки втори доктор
Нов закон за научните степени би направил всеки втори доктор / netinfo
Ректори на университети се обявиха категорично против проекта за нов закон за научните степени и звания. Според проф. Иван Илчев от Софийския университет, ако той влезе в сила, всеки втори у нас ще бъде „доктор". Премиерът Сергей Станишев обяви пред Съвета на ректорите, че догодина, за наука ще бъдат отделени 100 милиона лева.

Премиерът посочи, че действащият в момента Закон за научните степени и звания е от 1972 година. В парламента пък отлежават 36 законопроекта. Според Станишев сериозен проблем пред научните изследвания е малката им обвързаност с бизнеса. Остро и срещу подготвящия се нов закон се изказа ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев. „Мога веднага да кажа няколко имена на хора, които, ако този закон влезе в сила, до 3-4 месеца ще получат професорски звания. Казват, че не било редно доцент да гласува за професор, което е пълен абсурд и означава, че за президент могат да гласуват само бивши президенти”, коментира проф. Илчев.

Ректорът на Нов български университет доц. Сергей Игнатов също критикува проекта, защото не променя философията на този от 72-ра. Той препоръча веднага да се закрие Висшата атестационна комисия. Като положителна стъпка от страна на правителството Станишев отбеляза повишаването на студентските стипендии от 90 на 120 лева, както и ремонта на студентските общежития, за който са отпуснати 50 милиона лева.