/ БГНЕС
Българите от историческите ни общности да имат право на "карта на лице от български произход". Такава законодателна промяна приеха депутатите на първо четене, по предложение на "Обединени патриоти".

Картата на лице от български произход ще удостоверява самоличността и правото на пребиваване на територията на страната ни както и гарантира права, изрично предвидени от закона.

Условията са получаването на такава карта е човекът да няма българско гражданство, но да е установен неговият български произход и да има издадено удостоверение.

От момента на издаване на картата лицето придобива право на постоянно пребиваване у нас, картата е валидна само в границите на държавата и не е необходима виза за влизане или излизане. Лицето има и право на достъп до трудовия пазар, еднакво с това на българските граждани.

Заявлението за карта се подава лично до МВР или до дипломатическите ни представителства зад граница. Ако то е подадено в консулска или друга дипломатическа мисия, картата се издава за 90 дни.

Според вносителите от "Обединени патриоти" това ще реши както проблемите с демографската криза, така и на пазара на труда.

Това ще е начин да привлечем етнически българи, които да живеят в България, а не да даваме възможност на нелегални мигранти да живеят в страната ни, посочи Юлиан Ангелов.

Според Тодор Байчев от БСП обаче промените са в колизия с европейското законодателство.

Той добави, че проблемите с липсата на работна ръка трябва да се решат с повишаване на заплатите, а не чрез внасяне на по-бедни мигранти.