Нов проект цели да мотивира младите учители у нас
Нов проект цели да мотивира младите учители у нас / снимка: Impact Press Group, архив

Младите учители в България са слабо мотивирани, а 80 процента от общия брой на преподавателите у нас не знаят как да се справят при случай на насилие в учебното заведение. Това стана ясно при представянето на нов проект на просветното министерство за квалификация и кариерно развитие на учителите. Половината от учителите в училищата и детските градини у нас ще преминат обучение за допълнителна квалификация. Над 40 000 от общо 80 000 педагози у нас ще вземат участие в различни курсове за придобиване на нови умения в сферата на образованието.

Проектът е на стойност 75 милиона лева, а в него ще имат възможност да участват педагогически специалисти до 35 години, които искат да повишат квалификацията си, педагози от училища и детски градини и обслужващите звена. Планът предвижда възможности за обучение и на директори и помощник-директори.

„Сериозен акцент е поставен върху проблема за мотивиране и задържане на младите педагогически кадри в системата на образованието. Преценихме, че за да може да се гарантира качеството и ефективността на образованието е необходимо да бъде повишена квалификацията и на тези педагогически специалисти, които са с ръководни функции. След като учителите се запознаят с видовете обучения, които се предлагат, ще трябва всеки учител, желаещ да се включи, да подаде заявление до директора на детската градина, училището или обслужващото звено, в което работи, където да заяви желанието си за обучение, но само в един вид обучение. Учителите, които ще се обучават, следва да бъдат командировани или в отпуск, за да може да бъде осигурено заместването им", обясни заместник-министър Милка Коджабашиева.

Прякото изпълнение на проекта се очаква да започне от декември тази година и да продължи до 2014 г.