Нов представител на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК
Нов представител на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК / Sofia Photo Agency, архив

Пенка Георгиева, член на УС на Българска асоциация за закрила на пациентите, е новият представител на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК, съобщиха от организацията.

На 17 септември 2012 г. се проведе заседание на четирите национално представени пациентски организации - Конфедерация "Защита на здравето", Национална пациентска организация, Български пациентски форум и Българска асоциация за закрила на пациентите, на което Георгиева бе избрана единодушно.

Управителните органи на НЗОК са: Надзорният съвет и Управителят. Надзорният съвет на НЗОК е деветчленен и се състои от: един представител на представителните организации за защита правата на пациентите, двама представители на представителните организации на работниците и служителите, двама представители на представителните организации на работодателите, 4 представители на държавата, един от които е изпълнителният директор на Националната агенция за приходите.

Участието на пациентския представител в изготвянето и приемането на Националния рамков договор за 2013 г. е първостепенна задача.