Нов полицейски синдикат срещу съкращенията в МВР
Нов полицейски синдикат срещу съкращенията в МВР / снимкa: Sofia Photo Agency

Съкращенията в МВР са безпринципни се твърди в декларация на новият полицейски синдикат разпространена днес. В документа се посочва още, че синдиката е срещу ескалиращото напрежение сред служителите и бездействието на официално регистрираните синдикати в системата на МВР. Полицейския синдикат се обявява и срещу замразяването на заплатите на държавните служители.

 

„Ние не сме против реформите – против сме начина, по които те се подготвят и се провеждат. Няма яснота по какви критерии, по какви принципи ще се работи при оптимизацията, при реорганизацията или при съкращенията. И нашите колеги са разтревожени от този факти и искат да обърнем внимание, искат да направим реакция”, каза пред Дарик председателя на новия синдикат Иван Павлов.

 

„Ние не можем да оставим така безучастно два факта, които се разпространяват от вчера в медийното пространство. Първият факт е, че ще има съкращения на няколко хиляди човека. Това за нас е страшно като цифра и да не се знае на какъв принцип и критерии ще става това. И второто нещо е замразяването на заплатите в бюджетната сфера. Не можем да допуснем ние да не реагираме срещу тези несправедливости, които се подготвят в момента и които вече се реализират”, уточни още той.

 

Нови 850 служители на МВР ще бъдат съкратени от главните дирекции на полицията, съобщиха от министерството днес. Вчера стана ясно че ще бъдат закрити 1400 бройки от административния състав на ведомството както и 237 в "Гранична полиция" и 300 в "Жандармерия". Ще бъдат закрити и поделенията на Жандармерията в Разград и Хасково. Ще бъде създадена и регионални дирекции "Гранична полиция" – аерогари с три управление в София, Бургас и Варна. До края на следващата седмица ще приключи оптимизирането на щата и в областните дирекции, съобщават от МВР.