Томислав Дончев
Томислав Дончев / БГНЕС, архив
Нов орган ще бди за пътната безопасност у нас
98627
Нов орган ще бди за пътната безопасност у нас
  • Нов орган ще бди за пътната безопасност у нас
Нов държавен орган ще контролира и прави политики за повишаване сигурността на пътя. Той ще включва в себе си всички служби, отговорни за безопасността по пътищата на страната. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев след поредното съвещание при премиера на тема пътна безопасност и след катастрофата, взела 17 жертви край Своге на 25 август.  

Необходима е промяна в държавното управление по отношение на пътната безопасност, заяви вицепремиерът Томислав Дончев и допълни, че ще бъде създадено ново звено, отговарящо конкретно за това.

Рали състезател провери фаталното място край Своге и коментира опасностите (ВИДЕО)

„Ако всички сме единодушни в нещо, то е, че промяна трябва. Всички служби и функции, които имат отношение по темата, които се намират в МВР, Министерството на транспорта, Министерството на регионалното развитие, АПИ и други ведомства, включително Министерството на образованието, да се консолидират в една структура, която да има преки отговорности, свързани с политиката за пътна безопасност. По този начин няма да има типичното разделение на отговорностите и сложния въпрос от всяко ведомство кой е най-отговорен за нередност или инцидент“, заяви вицепремиерът.

Правят експертизи на пътя и мантинелите край автобусната катастрофа (ВИДЕО)

"Това, което се взе като принципно решение днес: всички служби, които имат отношение по темата в МВР, в Министерството на транспорта, в Министерството на регионалното развитие, АПИ, други ведомства, сред които и Министерството на образованието, да се консолидират в една структура, която да има преки отговорности, свързани с политиката за пътна безопасност. По този начин няма да има типичното, особено в критични ситуации разделяне на отговорностите, и сложният въпрос "от всички ведомства кой е най-отговорен за нередност или, не дай боже, за инцидент". Основната функция е да упражнява силен контрол по отношение на всички останали държавни служби по темата пътна безопасност и да ги контролира, да им предписва, за да могат по-добре да си вършат работата, звено, което ще има отговорността да прави политики в тази сфера", каза Дончев.

Новото звено, което ще има конкретни ангажименти към пътната безопасност и контрола върху нейното обезпечаване, няма да е под шапката на нито едно министерство. Вероятно ще бъде на подчинение на Министерски съвет.  

В бъдещата структура няма да се назначават нови хора, експертите ще бъдат изведени от различните министерства и служби, поясни Томислав Дончев.

Конкретизирането на техническите детайли по създаването на новата структура като правомощия, състав и други започва от днес, като в обсъждането ще участват и неправителствени организации и независими експерти. Очаква се до няколко седмици за да се  премине към законодателно решени за създаване на новата структура.