Поглед от вр. Вихрен към Кончето
Поглед от вр. Вихрен към Кончето / netinfo
Нов модерен заслон ще замени стария на „Кончето“
98313
Нов модерен заслон ще замени стария на „Кончето“
  • Нов модерен заслон ще замени стария на „Кончето“
Заслонът „Кончето“ в Пирин няма да може да се използва от 1 август до средата на септември заради започващия ремонт там. Той ще се извърши от доброволци, а средствата за него са събрани изцяло от дарения. Материалите за новия заслон ще бъдат превозени с хеликоптер на БЧК, а старият ще бъде монтиран като музей в района на хижа „Яворов“.
 
Заслонът „Кончето“ се намира на 2756 м. надморска височина на билото на Пирин и е изключително важен за туристите, обясни председателят на асоциацията на планинските водачи Орлин Чачановски: "Ако човек го хване лошо време на Карстовото било, там и от двете страни са почти отвесни пропасти. Най-близките места, на които би могъл да се подслони, са над 4 часа път и единството спасение е заслонът Той е спасил живота на много хора, може би стотици, и е там от 55-та година, но вече е напълно амортизиран и се налага неговата подмяна".
 
Идеята е старият заслон да бъде монтиран като музей в района на хижа „Яворов“, защото е свързан с историята на планинарското движение в България. Заради труднодостъпния терен материалите за новия заслон ще бъдат превозени с хеликоптер на БЧК: "Надали ще бъде два на три метра, но ще бъде с около метър по-висок от единия край, за да може да събере 12 души. За разлика от стария заслон, ще има преддверие. Ще бъде изграден от темропанели с три слоя изолация и обшит с неръждаема ламарина отвън. Ще има монтирани фотоволтаици, за да могат да се зареждат телефони, джипиеси и да има осветление".
 
До момента от дарения са събрани 18 хил. лв., но са необходими още 6000, а строителните дейности ще се извършват от доброволци. Заслонът няма да работи до средата на септември, поясни Орлин Чачановски. Той се надява, че ремонтът ще приключи още до края на август, но за да има известен резерв обявеният срок е до средата на септември.