Националният осигурителен институт (НОИ) ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от 26 април. Тогава ще са налични преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път. В ход е комуникация на института с „Български пощи“ ЕАД за формиране на график, по който съответните пенсионери също да получат добавките си преди празниците.

Майските пенсии ще се изплащат съгласно законодателството по стандартния график между 7 и 20 май. Преводите на сумите за майските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 май 2024 г.

По-рано през деня подуправителят на Националният осигурителен институт (НОИ) Весела Караиванова-Начева заяви, че НОИ има готовност с индивидуална ведомост заедно с пенсиите за месец май да  се изплатят и великденските добавки.

Тя отбеляза приетото от Народното събрание изменение в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО), с което задължава НОИ да изплати съответните добавки по 100 лв. за групата на пенсионерите, които получават доход от пенсии до линията на бедност.

Решено официално: По 100 лева великденски добавки, но не за всички пенсионери

 "Ще ги изплатим преди Великден (добавките - бел. ред.), за да могат хората да ги получат така, както е предвидено за съответните празници", уточни тя.

По-рано днес парламентът реши великденската добавка да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, тоест до 526 лева включително, което означава че добавки ще получат около 534 хиляди души.
БТА