Нивото на Дунав продължава да се понижава
Нивото на Дунав продължава да се понижава / netinfo

Нивото на Дунав продължава да се понижава в повечето райони в българския участък. Това съобщиха от Басейновата дирекция "Дунавски район" в Плевен.

Най-голямо е понижението при Русе и Силистра - с по 21 сантиметра. Повишение се наблюдава при Ново село, Видин и Оряхово, като най-голямо е при Ново село - с 15 сантиметра.

Притоците на Дунав са в речните корита - нивата им се понижават или са в застой. През изминалото денонощие слабо се е повишило нивото на р. Искър при с. Ореховица.

Предвид очакваните валежи през есента експертите от дирекцията са организирали постоянен мониторинг на състоянието на реките и язовирите, разположени на територията на дирекцията.

През изминалата седмица от дирекцията са извършили 20 проверки дали се изпълняват разпоредбите на закона за водите. Проверените водни обекти и хидротехнически съоръжения са на територията на седем области - София, Плевен, Велико Търново, Враца, Монтана, Русе и Разград. За констатирани нарушения е съставен един акт, уточниха от ведомството.