Ниска разкриваемост на престъпленията против собствеността
Ниска разкриваемост на престъпленията против собствеността / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

МВР разкрива много малко от престъпленията против собствеността на гражданите и това създава усещане за безнаказаност и липса на държавност. Това е един от изводите в доклада на прокуратурата за 2007 година.

Най-голям дял от регистрираните от МВР престъпления са против собствеността и най-вече кражби и грабежи – 83,5%, но тяхната разкриваемост е най-ниска, сочат данни на прокуратурата. Това намалява онези досъдебни производства, които прокурорите имат възможност най-бързо да приключат и да бъдат осъдени извършителите. Незабавните производства са едва 0,6% от всички, а бързите – само 1,9%.

Прокуратурата констатира и недостатъчно качество на разследване на дознателския апарат, поради което 29% от незабавните и бързите производства са преобразувани в обикновени. Общият брой спрени дела, заедно с тези от минали години, е 842000, само за миналата година са над 74000. Общо през миналата година прокуратурата е наблюдавала 495000 дела. 72% или над 310000 дела са прекратени, 8030 от тях са били срещу известен извършител.

От предадените на съд лица за корупция са съдени само 0,5%, едва един процент – за данъчни престъпления.

Само едно лице, от общо образувани 101 дела за организирана престъпност, е осъдено, а 63-ма – за наркотрафик. 31 магистрати са разследвани миналата година, 8 от тях са осъдени.