Въпросът, който се поставя за ползването на дърва и пелети, е изключително сериозен. Над 1 млн. 500 хил. семейства ползват дърва за огрев. Това не е проблем само на малките населени места, но и в големите градове. Целта е да падне цената, защото видяхме, че се продава на голяма стойност, отколкото е добита. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова: Цените на дървата падат


"Държавата започна да сече в държавната гора и да продава директно на гражданите. Държавната и частната собственост са равнопоставени. Прекратяваме с практиката да се пускат фирми, приближени до партии, до гората, да крадат повече, отколкото им е позволено да секат. Не искаме да изземваме функциите на частните и общинските собственици, но искаме държавата да се състезава равнопоставено, за да помогне на своите граждани. Започнахме със 17 обекта, ще стигнем 56. Практиката показва, че добитите така дърва в държавни складове и в сравнение с другите имат разлика в съотношение 2 към 1 по отношение на цената", посочи тя.

Вицепремиерът подчерта, че от тук нататък държавата си връща ролята в помощ на своите граждани. "Всичко в рамките на закона и по принципа на справедливата и правилна пазарна конкуренция", каза още тя.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев също направи коментар по темата с дървесината.

"Никога не е добре контролът и изпълнението да са в една и съща агенция. Не може този, който контролира и този, който изпълява да имат един и същи шеф. Точно затова трябва да има разделение между изпълнението и контрола. Що се отнася до това дали списъците от хора, които имат нужда от дърва за огрев, са избирателни, ПП нямаме нито един кмет, така че избирателни списъци не правим, особено пък на хора в нужда от дърва за огрев", заяви Асен Василев.

Министърът на земеделието Иван Иванов също взе думата по темата.

"Контролът и изпълнението трябва да бъдат в различни ръце. Трябва да се свиква с този модел на работа, защото сме свидетели на изкривяването през годините, което съществуваше. Защо кметовете издават списъци? Такъв е законът. Така е разписан", каза още Иванов. Според него кметовете си позволяват да дават списъци, в които липсват хора или има добавени други. Той посочи, че тези списъци трябва да бъдат конкретизирани, за да няма пропуснати или някои да взимат повече.

Рамадан Аталай от ДПС посочи, че хората вече не могат да си платят дървата и пелетите.

"Явно, че от народните представители няма реплика, но възбудихме интереса на вицепремиерите и на министъра на земеделието. Аз не разбирам от дърводобив, имаме достатъчно експерти по земеделие. Явно съм улучил онова, което е болезнено. Кое е болезненото? Болезненото е, че аз ви предлагам да дадем 50 млн. на онези, които дотук нямат възможност да си платят дървата и пелететите. Какво ще направите? Ще вземете горите да се секат от държавата. Махате контрола от държавата. Къде отива контрола - в МС. Цялата дейност пак остава в правителството", каза още Аталай.