/ БГНЕС
Соцлидерката настоя евродепутатите на БСП да не гласуват за тези текстове в резолюцията на ЕП
Евродепутатите на БСП да не подкрепят текста за Истанбулската конвенция в европарламента утре в резолюцията на ЕП - това ще поиска от своите евродепутати соцлидерката Корнелия Нинова. Тя реагира веднага, след като разбра, че в проектодокумента, освен текстове за корупцията у нас, има и такива, с които страната ни се подканя да приеме най-сетне Истанбулската конвенция.

Инициатор на резолюцията на LIBE е евродепутатът на ПЕС Елена Йончева.

"Истанбулската конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма - нито директна, нито завоалирана в  резолюция срещу корупцията. В основата на външната ни политика трябва да бъде националният интерес. ", скочи Нинова във Фейсбук.

Тя изтъква, че резолюцията в частта за корупцията заслужава подкрепа, но не и "смущаващи текстове, съдържащи упрек за партии и политици в парламента, които не подкрепят Истанбулската конвенция и препоръки България да намери начин да я ратифицира".

"БСП не подкрепя конвенцията и има сериозен принос тя да не бъде гласувана в българския парламент.  Лично съм понесла много удари за тази позиция. Чула съм много упреци, че отхвърляйки я променям характера на партията от лява в консервативна. Уважавам различното мнение, както и нашите партньори в ПЕС. Парламентарната ни група внесе редица закони срещу насилието над жени, срещу езика на омразата към малцинствата", напомня Нинова.

"Ще предложа на нашите евродепутати, независимо че резолюцията е инициирана от Елена Йончева, да подкрепят текстовете, касаещи върховенство на закона, борба с корупцията и свобода, но да не подкрепят текстове за Истанбулската конвенция, като  се съобразят с Конституцията на Република България и националния интерес на страната ни", завършва позицията на соцлидерката.

Освен натиска за Истанбулската конвенция, в проекторезолюцията на LIBE страната ни е призована да спазва правата на малцинствата, като изпълнява решенията на Европейския съд за правата на човека. Цитирани делата на забранената и нерегистрирана у нас македонистка формация ОМО "Илинден", които осъдиха България в Страсбург именно в ЕПСЧ. Незаконната у нас организация насажда твърдението, че в България има македонско малцинство, каквото няма, докато от резолюцията става ясно, че държавата ни трябва да го признае.