/ БГНЕС
Водени от разбирането, че в момента България е изправена пред поне 3 кризи, БСП се включи активно в преговорите за съставяне на редовно правитество. Ние разбираме участието си в това правителство като продължение на непрекъснатите ни 5-годишни усилия за промяна на модела на управление на ГЕРБ. Г-н Митов, с нищо не можете да ни изнендатате вече, след като в продължение на 5 години ни прекарахте през огън и вода и издържахме като опозиция и не се предадохме, не се и продадохме, с нищо не можете да ни изненадате вече. Това заяви Корнелия Нинова, която е номинирана за вицепремиер и министър по икономиката и индустрията, от парламентарната прибуна по време на извънредното заседание на Народното събрание днес, на което се гласува бъдещата изпълнителна власт на страната.

Митов: Дано ПП един ден се чете като „Продължаваме промяната“, а не като „Пълна подмяна“

Чували сме много по-страшни думи за БСП от това място през тези 5 години. Помните ли, че като управляващи и държащи цялата власт в България,  един ден решихте, че трябва да ни изпратите в Сибир. Днес с нови и по-слаби определения, няма как да засегнете българските социалисти, каза още Нинова към ГЕРБ.

Нинова: Първите 100 дни са за овладяване на кризата

Тя благодари на Василев и Петков за усилията и търпението да съберат 4 партии с различни програми, за да съставят кабинет. "Ние приемаме участието си в този кабинет като гарант за социална справедливост, за социална политика, като гарант за грижа за хората", обясни Нинова.

Българските деца и младите семейства са защитени, защото след 5-годишни усилия на БСП, най-накрая те ще имат безплатни детски градини и ясли, децата до 14 години ще имат безплатни лекарства, а младите родители, които ще останат да ги гледат заради пандемяита, ще имат гарантирана една заплата. За работещите ще има разумно и аргументирано повишаване на минималната работна заплата и няма как това да не се отрази и на другите заплати. Щастливи сме да кажем, че няма да има пенсионер под прага на бедност. Не може всичко да стане веднага, но имаме воля да го започнем. Държавата ще стимулира българското земеделие, добави Нинова.

Нашата цел - да имаме здрав и образован български народ, който работи и изкарва високи заплати и пенсии, ходи по чистата българска земя, диша чист въздух, е на път да се сбъдне, заяви Нинова.

Промяната на модела нито за момент няма да я забравим. Вместо еднолична власт да има институции в България, които взимат решенията и уважават общия конституционен принцип за разделение на властите. Вместо задкулисие, ще има прозрачност, коментира още Нинова.