/ БГНЕС
"Години наред хиляди български граждани са подлагани на натиск, на рекет, на изнудване, без държавата да може адекватно да предложи регулация на взаимоотношенията между кредиторите и потребителите". Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание в началото на дебата, че ще се обсъжда един „изстрадан законопроект, но крайно необходим”.

В пленарната зала се разглежда на първо четене също законопроектът за събиране на вземания по потребителски договори, внесен от Министерския съвет. Целта му е да се въведат строги и ясни правила за дейността на дружествата за събиране на вземания.Пред вижда се и създаване на регистър на колекторските фирми, въвеждат се изисквания към дружествата за минимален внесен паричен капитал, не по-малко от 500 хил.лв., както и в ръководството им да няма осъждани лица или такива с висящи наказателни производства.

„Казвам изстрадан, защото в продължение на може би около 3-4 месеца работим по този законопроект. Проведохме много обсъждания – обществени, с потребителски организации, с колеги депутати. Всички разбирате колко е необходим този законопроект. Години наред хиляди български граждани са подлагани на натиск, на рекет, на изнудване, без държавата да може адекватно да предложи регулация на взаимоотношенията между кредиторите и потребителите", посочи Нинова.

"За пръв път се урежда тази материя със законопроект и аз разбирам, че той не е съвършен по мнението на част от депутатите, но искам да благодаря и да поздравя колегите от партиите в правителството и от управляващото мнозинство, че въпреки някои забележки, подкрепиха в комисиите на първо четене законопроекта. Ваша воля е, разбира се, между първо и второ, очакваме да се направят предложения за подобрения, но за пръв път се намери мнозинство, поне до тук - в комисиите, което има смелостта и куража да се изправи срещу 4 млрд. лв. Хората, които оперират на този пазар, не са за подценяване. Неслучайно години наред този законопроект не може да пробие в нито един парламент”, допълни тя. 
БГНЕС