НИМ получи спасени от незаконна продажба монети
НИМ получи спасени от незаконна продажба монети / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Общо 593 монети от различни епохи на древността вече са част от колекциите на Националния исторически музей (НИМ) след спасяването им от незаконна продажба в чужбина. Те бяха представени днес пред журналисти в музея от директора му Божидар Димитров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев.

Всички монети са от най-високо качество, очевидно такава е била поръчката, коментира Димитров. По думите му те са Античността, включително елинистическа и римска императорска епоха и Средновековието. Сред тях има монети на тракийски владетели, една от които много рядка - на Адей, на македонски царе, римски, византийски, български средновековни.

Монетите са спасени от незаконна продажба в чужбина в резултат на съвместна работа на служители на ДАНС и звеното за борба с трафика на културни ценности към корпуса на карабинерите на Италия. Председателят на ДАНС Владимир Писанчев коментира, че спасяването на културни ценности е станало традиция, като вече на българската държава са върнати над 5000 броя изключително ценни антики, които са били предмет на незаконен трафик.

От ДАНС обясниха, че операцията все още не е приключила, в моментна има досъдебни производства в двете държави. Има задържани петима български граждани в Италия. Стойността на предадените сега ценности е около 200 000 евро. Операцията продължава близо две години, като периодично се спасяват ценности.

С тези 593 монети общият брой на иззетите и върнати при операцията антики надвишава 4000.

Зам.-министърът на културата Виктор Стоянов припомни идеята за създаването на т.нар. Културна полиция и изрази надежда от новия парламента да бъдат направени необходимите промени в тази насока.