Марияна Николова се срещна с ръководството на "България еър"
Марияна Николова се срещна с ръководството на "България еър" / пресцентър, Министерството на туризма
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова е провела работна среща с изпълнителния директор на "България Ер" Христо Тодоров и търговския директор на компанията Мария Стоянова, съобщиха от Министерството на туризма.

Те са се спряли подробно на мерките, предприети от правителството за преодоляване на кризата от Ковид 19, която се отрази сериозно на летателните услуги в най-пострадалия сектор на икономиката - туризма. Съгласно последните данни на летище Бургас спадът на чартърите за летен сезон 2020 г. е 83%, а на летище Варна - 80%.

Николова е информирала подробно и за правителствената програма за спонсориране на компании, извършващи туристически чартъри до България с 35 евро за всяка седалка. Мярката е разчетена за 400 хил. туристи за следващите две години и е на обща стойност 55 млн. лв.

Николова се срещна с представителя на германския туроператор „Дер Туристик“

Министърът е подчертал също, че във всички хотели и заведения се спазват стриктно санитарно-хигиенните изисквания против вируса и изказа увереност, че това се прави и от летателните екипи. Христо Тодоров е гарантирал, че от екипажите се вземат всички необходими мерки за дезинфекция и дистанция по време на полетите. Той е уверил, че самолетите вече разполагат с хепа филтър, който пречиства въздуха в кабините. Отделно всички пътници са длъжни да носят маски по време на полета, а в санитарните помещения има топла вода и дезинфекционни материали.

Изпълнителният директор е приветствал мярката за спонсориране на туристическите чартъри, което ще облекчи с близо 20 на сто себестойността на услугата за европейските линии. Той е гарантирал, че тя ще залегне в преговорите с партниращите компании за следващите сезони.

Дискутирани са били и възможностите за насърчаване на чартърните полети и по други пазари като Турция, Русия, Беларус, Израел и пр., когато условията на реципрочност в епидемичната обстановка позволят това, информират от пресцентъра на министерството.