/ Министерство на туризма
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с Майкъл Христидес, генерален секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС).

Двамата обсъдиха инициативата Black Sea Tourism Activator, която има за цел да отличи перспективни проекти в туризма на държавите членки на организацията, които са иновативни и представляват начин за справяне с предизвикателствата на коронавирус, съобщиха от Министерство на туризма..

Марияна Николова прикани полския бизнес да инвестира у нас

"Министерството на туризма на Република България и Организацията за черноморско икономическо сътрудничество имат отлично и ефективно взаимодействие през годините, донесло много ползотворни идеи и инициативи и на двете страни", заяви министър Николова.

По думите ѝ, ЧИС е единственият утвърден формат на сътрудничество в района на Черно море и за нас държавите от региона винаги са представлявали един от най-значимите пазари за входящ туризъм в България.

Вицепремиерът уточни, че платформата дава възможност за обмен и развитие на изключително интересни и специализирани проекти и активности в множество сфери, включително и в туризма.

И добави, че за времето между юли 2016 г. и юли 2018 г. България изпълняваше ролята на страна координатор на Работната група по туризъм в рамките на ЧИС, като периодът съвпадна и с българското председателство на Съвета на ЕС и се характеризираше с голяма експанзия на туристическия сектор.

Министър Николова изрази съжаление, че само две години по-късно живеем в различна реалност, породена от световната пандемия. "Това налага и търсенето на нови решения и начинания, които да помагат на туристическата индустрия, която без съмнение е най-засегнатата от настоящото положение", коментира тя.

И уточни, че разчитаме изключително много на ЧИС като наш първостепенен и утвърден партньор за идентифицирането на най-качествените и перспективните иновации в икономиката и туризма и инициативата Black Sea Tourism Activator е отлична възможност да развием пореден успешен проект.

"От своя страна Майкъл Христидес изрази съгласие, че България и Организацията за черноморско икономическо сътрудничество винаги са имали добро сътрудничество. Въпреки  пандемията се надявам да засилим нашето партньорство и в бъдеще", каза още той.

По думите му, туристическата индустрия е изключително много засегната във всички държави членки, в повечето от които той е гръбнакът на икономиката. "Важно е да се рестартира туризмът - първо вътрешният, след това и от съседните държави", каза още Христидес.

И добави, че е важно да се търсят иновативни проекти и стартъпи, с помощта на които да се преборят отрицателните ефекти на пандемията.