Николай Свинаров: НСО трябва да мине към изпълнителната власт
Николай Свинаров: НСО трябва да мине към изпълнителната власт / netinfo

Николай Марков и директорът на Националната служба за охрана ген. Димитър Димитров са поканени от парламентарната Комисия по обществен ред и сигурност за разпит. Това каза в предаването “Денят” на Дарик радио, нейният председател Николай Свинаров, в коментар за скандала около Националната служба за охрана.

Николай Свинаров каза още, че е необходимо да се направи цялостна проверка на службата, за да стане ясно какво се случва в нея и как работи тя. Запитан дали президентът може също да бъде разпитан, председателят на Комисията по обществен ред и сигурност отговори, че конституционно право на президента е да откаже подобна среща с комисията, което обаче не изключва възможността за разговори с него.

Николай Свинаров допълни още, че е необходимо да се обсъди въпросът дали тази служба трябва да остане на пряко подчинение на президента, тъй като в една парламентарна република няма пряк контрол върху службите, на които е ръководител държавният глава. “За мен е изключително важно службата да бъде с изпълнителната власт, тоест да подлежи на парламентарен контрол, което е най-действената форма на граждански контрол в една парламентарна република”, заключи Николай Свинаров.