Николай Русинов-Чеци четял в ареста книги с некрофилска тематика, твърди свидетел
Николай Русинов-Чеци четял в ареста книги с некрофилска тематика, твърди свидетел / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Книга на некрофилска тематика четял в ареста Николай Русинов-Чеци - подсъдим за убийството на 28-годишната Яна Кръстева. Тя беше открита мъртва в Борисовата градина през 2011 г.

В Софийския градски съд днес, за да дадат показания по делото, дойдоха около 20 приятели на жертвата и подсъдимия, които са били с тях в нощта на убийството. Разказите на свидетелите отново потвърдиха, че във фаталната вечер Яна и Чеци се забавлявали заедно с компаниите си в познатото като „Маймунарника" заведение. По това време рапърът Спенс изнасял концерт там.

Призован да свидетелства беше и Петър Велинов - съкилийник на Русинов в следствения арест. Пред съда Велинов разказа, че с обвиняемия се познават от престоя им в обща килия, където прекарали около 2-3 месеца, заедно с още няколко човека. Свидетелят обясни, че Русинов държал под възглавницата си книга с разкази на френския автор Жорж Батай, чието съдържание подробно описвало некрофилски сексуални актове. В съдебната зала Велинов призна още как, докато двамата гледали филми със сцени на насилие по време на секс, Чеци изразявал видимо задоволството си.

По искане на адвокат Иво Найденов съдът прие да бъдат извикани да свидетелстват останалите съкилийници на Русинов и Велинов от следствения арест, които тепърва трябва да бъдат издирени.

Призован да свидетелства беше и първият заподозрян за жестокото престъпление клошарят Пламен Трифонов, който по-късно бе освободен поради липса на доказателства. Трифонов заяви, че иска извинение от държавата, заради това, че несправедливо е прекарал толкова време в ареста.

Съдът насрочи следващото заседание за 13 март, когато ще бъдат разпитани още 20 свидетели, които в нощта на убийството на Яна са били в Борисовата градина.