Николай Кокинов остава градски прокурор на София
Николай Кокинов остава градски прокурор на София / Sofia Photo Agency, архив
Николай Кокинов остава градски прокурор на София
48141
Николай Кокинов остава градски прокурор на София
  • Николай Кокинов остава градски прокурор на София

Николай Кокинов беше избран за втори мандат на поста градски прокурор на София. Той беше предпочетен с мнозинство от членовете на ВСС. За него бяха 15 от общо 24-те гласа. Останалите кандидати за поста бяха софийският районния прокурор Александър Налбантов и следователят Бойко Атанасов.

Най-силно за кандидатурата на Кокинов се застъпи главният прокурор Борис Велчев като каза, че първият мандат на градския обвинител е бил успешен.

Според другия кандидат за поста Александър Налбантов проблемите на най-голямата прокуратура в страната са свързани с излишната публичност и големият брой оправдателни присъди: „Смятам, че делата се доказват в съдебна зала, а не пред медиите. Вярно е, че медиите трябва да бъдат информирани, но трябва да има някакъв баланс. Като казваме за конкретни решения - да, но какви са мотивите за решенията, трябва да ги излагаме пред съдебна зала".

Кокинов наблегна на тезата си, че на градската прокуратура е нужна еволюция, а не революция. Той посочи, че предстоят леки промени в структурата на ръководеното от него обвинение поради зачестилия брой данъчни престъпления.

„Някои нови неща ще бъдат направени като реорганизация в структурата, съвсем леки са, бих казал козметични, във връзка с динамиката на престъпността. През последните пет години оправдателните присъди намаляват всяка година. В момента са свалени, ако не ме лъже паметта, председателят на градският съд твърдеше за 13%. Когато започнах мандата си те бяха около 50%, нека да не се лъжем", добави Николай Кокинов.