Кандидатът за министър-председател Николай Денков върна нереализиран втория мандат за съставяне на правителство на държавния глава Румен Радев. " „Връщам папката с неизпълнения мандат. За съжаление, този списък от национални цели с приоритети и задачи за тяхното постигане не получи достатъчна политическа подкрепа. Но съм сигурен, че това усилие си струваше. Обсъждането, дискусията накъде трябва да се развие България през следващите месеци тепърва предстои“, категоричен беше представителят на ПП.



Президентът Румен Радев каза, че при връчването на мандата са обсъдили задълбочено подхода и шансовете за съставяне на правителстово. "Обсъдихме също така приоритетите и целите на вашата декларация, което не се случи в български парламент. Вчера вашите коалиционни партньори и съмишленици от "Демократична България" заявиха, че единственият начин да се състави правителство с третия мандат е ако се постигне договореност между ГЕРБ и вас”, каза той.

Петков: Много малък е шансът да има правителство с третия мандат

„Ще ви помоля да обсъдим този изключително важен въпрос“, добави държавният глава.

"Нека да видим на кой ще даде президента третия мандат. Да видим дали ще седнат главатарите на масата, всичко зависи от мандатоносителя. Нямаме червени линии по това, че трябва да се обсъждат приоритетните за страната политики", заяви на излизане от президентството проф. Денков. Според него съгласие би могло да има по общи политики – примерно правосъдната реформа. „Как ГЕРБ си я представят е нещо, от което ще зависи дали ще имаме съгласие”, обясни Николай Денков. Относно третия мандат според него ясно е, че ще бъде различен подходът на БСП, „Български възход“ и ДБ и призова „нека да ги видим”.


Кирил Петков коментира върнатия мандат пред съда, където се гледа заведеното от него дело срещу Бойко Борисов.

"Последно време имам чувството, че всички политици сме заобиколени с една политическа риторика, почти шизофренична. От една страна искат всички правителство, от друга страна, миналата седмица, това, което видяхме е, че те даже не искаха да говорят. Да кажем, да са против, но да говорят за най-важните приоритети за България с нашата декларация. Нямаше един коментар, нямаше един въпрос. Така че "Продължаваме Промяната", връщаме мандата и ще изчакаме президента, без спекулации да видим на кой ще го връчи", добави съпредседателят на ПП.

"Аз вярвам, че е много малък шансът да има правителство с третия мандат", допълни Петков.

Христо Иванов: Ако получим мандата, ще водим преговори за приоритети без коалиции

"Ние ще седнем с абсолютно всеки да говорим за политики", отговори Кирил Петков на въпрос дали "Продължаваме Промяната" би преговаряла с "Български възход", ако получат третия мандат от президента.